یك روان شناس تشریح كرد

علائمی كه كودكان در معرض صدمه جنسی از خود بروز می دهند

علائمی كه كودكان در معرض صدمه جنسی از خود بروز می دهند جوان بین: یك روان شناس ضمن اشاره به حادثه تعرض به دانش آموزان مدرسه ای در غرب تهران تصریح كرد: بسیاری ازكودكان و نوجوانان ترس شدیدی از بیان چنین حوادثی دارند، آنها خودشان را مقصر می دانند و حتی ممكن است از جانب فرد صدمه رسان تهدید شده باشند؛ بنابراین ابتدا باید به كمك مشاوران متخصص میزان صدمه دیدگی فرد را ارزیابی كرد.



گوهریسنا انزانی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به اینكه سال های پیش از ۱۸ سالگی برای هر فرد جزو مهمترین دوران های رشد و تكامل جسمی، جنسی و روانی است، اظهار داشت: صدمه های این مرحله از رشد می تواند نتایج جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. طی این دوران آگاهی های والدین از مراحل رشد فرزندان و آموزش های مناسب توسط آنها می تواند از وقوع هر نوع اتفاق و صدمه اجتماعی پیشگیری كند.

وی با اشاره به اینكه كافیست والدین مهارت های زندگی نظیر ارتباط موثر، كنترل خشم، كنترل استرس، همدلی، خودآگاهی، مدیریت برنامه ریزی، مدیریت زمان، حل مسئله و... را بیاموزند، اضافه كرد: مهارت های فرزند پروری شامل تشویق كردن، محروم سازی و... هم از دیگر مهارت هایی است كه والدین باید به خوبی بلد باشند و در فضایی ایمن و به دور از تنش آن را به فرزندان انتقال دهند. این روش ها می توانند فرزندان را از بروز هر اتفاق و آسیبی محفوظ بدارد.

این روانشناس با اشاره به اینكه گاهی والدین و یا مربیان لزوم یادگیری مهارت های زندگی و مهارت های فرزندپروری را درك نكرده اند، اظهار نمود: خیلی از آنها كتابی مطالعه نمی كنند، از مشاورین كمك نمی گیرند و كمبود اطلاعات آنها سبب صدمات جبران ناپذیر برای فرزندان می گردد. طی سال های اخیر اطلاعات زیادی از منابع گوناگون به كودكان و نوجوانان منتقل شده است كه خیلی از این اطلاعات با عنایت به محتوای نامناسب می تواند اثرات مخربی برای آنها تولید كند.

انزانی با اشاره به اینكه برای جلوگیری از هر صدمه احتمالی، والدین باید ارتباط نزدیك و صمیمانه ای با فرزند خود برقرار كنند و مسائل مهم را به آنها آموزش دهند، خاطرنشان كرد: طی روزهای اخیر شاهد صدمه دانش آموزان مدرسه ای در غرب تهران بودیم، شاید این اتفاق زنگ خطری برای والدین باشد تا با مهارت آموزی بتوانند از صدمه های بیشتر پیشگیری كنند.

وی با اشاره به تعریف كنوانسیون حقوق كودك در ماده ۱ خود از دوران كودكی، اظهار داشت: منظور از كودك، افراد زیر ۱۸ سال هستند مگر آنكه طبق قانون قابل اجرا در مورد كودك سن بلوغ برای آنها تشخیص داده شود. ازاین رو هر فرد زیر ۱۸ سال كودك به حساب می آید و والدین نباید تصور كنند چنانچه فرزندشان در پایه هفتم و یا هشتم مدرسه مشغول به تحصیل است بزرگ شده و نیاز به آگاهی دادن ندارد.

این روانشناس با تاكید بر اینكه والدین با مشورت مشاوران و روانشناسان متخصص و یادیگری مهارت های زندگی روش های فرزند پروری تا پیش از ۱۸ سال را به شكل كامل اجرا كنند، اضافه كرد: این روزها كودك آزاری های جنسی رو به افزایش است و متاسفانه نتایج آن تا آخر عمر باقی خواهد ماند.كودك آزاری جنسی به معنای تحمیل هر گونه فعالیت جنسی به كودكی است كه فاقد تحول شناختی هیجانی و جنسی است. ازاین رو هر گونه تماس و وادار كردن كودك به دیدن روابط در قالب فیلم، عكس گرفتن و... می تواند مصادیق آزار جنسی باشد. این صدمه ها نتایج طولانی مدتی به همراه دارد كه بخشی از آنها شامل احساس گناه و تقصیر، ازدواج ناموفق، روابط جنسی پرخطر، افسردگی، اضطراب، سردمزاجی، ترس از صمیمیت، ترس از اعتماد كردن، اختلال وسواس و... است.

انزانی تاخیر رشدی، مشكل تمركز، یادگیری، كاهش اعتماد به نفس، افكار خودكشی، فرار از منزل و حس انتقام گیری را بخش دیگری از این صدمه ها دانست و ادامه داد: در این شرایط قشر خاكستری مغز فرد صدمه دیده نسبت به فرد سالم نازكتر می گردد و در صورت این صدمه دیدگی فرد نمی تواند به راحتی با دنیای اطراف ارتباط برقرار كند.

به گفته وی مخرب ترین پیامد صدمه های جنسی این است كه فرد صدمه دیده ممكن است در بزرگسالی خودش تبدیل به فردی صدمه رسان شود. نباید فراموش كرد كه هر فرد با عنایت به نوع برخورد والدین، شرایط خانوادگی، نوع تیپ شخصیتی و میزان آسیبی كه برایش اتفاق افتاده ممكن است چند مورد از این پیامدها نشان دهد و والدین باید به جای مقصر دانستن فرزند خود با مشاوران و روانشناسان متخصص تماس بگیرند. در صورتیكه در همان روزهای اول این اتفاق بیفتد امكان درگیر شدن فرزندان با نتایج مطرح شده به حداقل خواهد رسید.

این روانشناس با اشاره به تعدادی از علائمی كه كودكان در معرض صدمه جنسی از خود بروز می دهند اظهار نمود: بدخلقی، پرخاشگری، گوشه گیری، اضطراب، اشكال در خواب، جویدن ناخن، بی اشتهایی، افت تحصیلی شدید، ترس شدید از لمس شدن، خشم بی جهت نسبت به اطرافیان، تورم و كبودی بعضی از اندام های بدن و... بخشی از این نشانه ها هستند.

وی در ادامه تصریح كرد: والدین باید به محض مشاهده این رفتارها به سرعت با مشاوران و متخصصان تماس بگیرند تا این افراد بتوانند با استفاده از بازی نقاشی میزان آسیبی كه اتفاق افتاده را ارزیابی كنند. كودكان در مواجهه با صدمه های جنسی بسیار شكننده هستند و هر اشتباه كودك می تواند اثر جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.

انزانی با اشاره به اینكه كودكان ترس شدیدی از بیان چنین حوادثی دارند خاطرنشان كرد: آنها خودشان را به شدت مقصر می دانند و حتی ممكن است از جانب فرد صدمه رسان تهدید شده باشند. بنابراین ابتدا باید به كمك مشاوران متخصص میزان صدمه فرد را ارزیابی كرد. بخصوص آنكه در خیلی از مواقع این صدمه ها از جانب یكی از اعضای نزدیك خانواده اعمال شده است.

این روانشناس با اشاره به اینكه پژوهش ها نشان داده است والدین بدون مهارت های اجتماعی خیلی سخت گیر و حتی بسیار سهل گیر، والدین با رفتار و عقاید ضد و نقیض، درگیر طلاق های عاطفی، دارای اختلال شخصیت، درگیر اعتیاد به مواد مخدر و یا الكل، دارای تحصیلات پایین و یا سابقه بزهكاری به میزان بیشتری احتمال دارد كه به كودكانشان صدمه بزنند ادامه داد: همینطور كودكان بدخلق، بیش فعال، تحریك پذیر، سازش ناپذیر، هنجار گریز، طرد شده، نارس، معلول و... احتمال بیشتری دارد كه در معرض صدمه های جنسی باشند.

وی با اشاره به اختلال شخصیت ضد اجتماعی بعنوان یكی از اختلالات اصلی شخصیت كه هم در فرد صدمه دیده و هم در فرد صدمه رسان دیده می شود، اظهار نمود: به دفعات مختلف حقوق دیگران را نادیده می گیرد و حداقل سه مورد از رفتارهایی نظیر ناتوانی در پیروی از قوانین اجتماعی، دروغگویی مكرر، تحریك پذیری و پرخاشگری، بی پروایی و بی ملاحظگی به امنیت دیگران، بی مسئولیتی زیاد و عدم پشیمانی از صدمه رساندن به آنها دیده می گردد.

به گفته انزانی این فرد مبادرت به رفتارهای جنسی صدمه زا می كند و به سرعت تقصیر را به گردن دیگران می اندازد. همدلی ندارد و نسبت به دیگران بسیار پرخاشگر است. این اختلال در مردان بیشتر دیده می گردد و احتمال آزاردیدگی جنسی در كودكی در این اختلال بسیار زیاد است.

این روانشناس در ادامه با اشاره به اختلال شخصیت مرزی هم توضیح داد: فرد درگیر این اختلال الگوی فراگیر بی ثباتی در روابط بین فردی دارد و حداقل پنج مورد از مواردی نظیر تلاش زیاد برای جلوگیری از طرد شدن، روابط بی ثبات افراطی با دیگران، آشفتگی هویت، صدمه رسانی به سایرین، رفتارهای خودكشی گرایانه یا خودزنی های مكرر، بی ثباتی عاطفی، خشم شدید و اندیشه های بدبینانه در رفتارهایش دیده می گردد.

به گفته انزانی، این اختلال در زنان بیشتر دیده می گردد و پژوهش ها نشان داده است ممكن است این افراد در دوران كودكی مورد آزار جنسی قرار گرفته باشند.

وی در ادامه با اشاره به اینكه تشخیص اختلالات شخصیت یا اختلالات جنسی در افراد گاهی اصلا امكان پذیر نیست، خاطرنشان كرد: بیشتر افرادی كه درگیر این اختلال ها هستند معمولا نقاب های زیبایی دارند، خوب صحبت می كنند و افراد عادی نمی توانند مشكلات آنها را شناسایی كنند بنابراین نیاز است والدین فرزندان خویش را پیش از هر حادثه ای آگاه كنند و به كودكان بیاموزند در صورت بروز كوچكترین اتفاقی چگونه رفتار كنند.

این روانشناس در ادامه تصریح كرد: والدین نباید حتی برای زمان كوتاهی كودك خویش را نزد افراد غریبه تنها بگذارند. یادگیری مهارت های زندگی و فرزندپروری، تولید فضای امن و آرام در خانواده و آموزش های مناسب و دقیق از سنین كودكی می تواند آنها را از خیلی از این حوادث محفوظ بدارد.




1397/03/17
20:31:51
5.0 / 5
5116
تگهای خبر: آموزش , جوان , جوانان , دانش آموزان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۵
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان