بخت دختران كم سن و سال چه رنگی است؟

بخت دختران كم سن و سال چه رنگی است؟ به گزارش جوان بین ازدواج زودهنگام در ایران، معمولا به ازدواج زیر سن 18 سال تعلق می گیرد، یعنی قبل از رسیدن به سن قانونی؛ این مساله مخالفان، منتقدان زیاد و همینطور موافقانی دارد و می توان گفت ازدواج زودهنگام الان تا حدودی جزو مسائل چالش برانگیز اجتماعی است.


به گزارش جوان بین به نقل از ایسنا منطقه قم، بعضی از منتقدان، علت مخالفت خود با این مساله را پیامدهایی می دانند كه ناشی از تصمیمات احساسی و بی تجربگی حاصل از سن كم جوانان است؛ اما با این حال، این سوال پیش می آید كه آیا این نتیجه گیری را می توان به همه دختران و پسرانی كه در سن پایین ازدواج می كنند، تعمیم داد؟
آیا همه كسانی كه در سن پایین ازدواج می كنند، ازدواجشان به شكست منجر می شود؟، اگر این چنین است، چرا افرادی كه در دهه 40 و 50 در سن پایین ازدواج می كردند، میزان طلاق در بین آنها كمتر بود و سوال آخر اینكه این آمار پایین طلاق، نشان دهنده ازدواج و زندگی های موفق در آن زمان است یا اینكه فرهنگ های خانوادگی آن زمان، این افراد را ناچار به ادامه زندگی می كرده است؟
در مقابل عده ای هم معتقدند ازدواج امری است كه می تواند از خیلی از صدمه های اجتماعی در جامعه جلوگیری كند، ازاین رو یك دختر یا پسر در سن پایین هم با مشورت با بزرگترها می توانند نسبت به ازدواج اقدام نمایند.
برای بررسی این مورد و پاسخ به سوالاتی كه در بالا ذكر شد، پای صحبت دو نفر از دخترانی نشستیم كه در سن نوجوانی ازدواج كرده اند و الان بیشتر از 10 سال از زندگیشان گذشته است، در ادامه هم نظر یكی از كارشناسان روانشناسی و همینطور وكیل پایه یك دادگستری را در این خصوص جویا شدیم.
مریم كه در سن 15 سالگی ازدواج كرده و الان 27 سال دارد، در ارتباط با علت ازدواج زودهنگام خود عنوان كرد: در آن سن و سال، خواستگارهای زیادی داشتم اما پدرم به هیچ وجه، اجازه ورود به خانه مان را نمی داد و معتقد بود من باید ادامه تحصیل بدهم، اما زمانی كه یكی از همسایگان قدیمی مان، من را برای پسرش خواستگاری كرد، جواب مثبت داد و پسرشان در حالیكه سرباز بود، به خواستگاری من آمد.
همسرم به من اطمینان داد كه مانع از ادامه تحصیلم نمی شود
وی اضافه كرد: 12 سال پیش، من كلاس اول دبیرستان را می گذراندم كه پدرم نظرم را در ارتباط با ازدواج با همسرم كنونی ام پرسید، من چیز زیادی از ازدواج نمی دانستم اما اگر پسری كه تا حدودی با من تناسب شخصیتی داشت و مشكلی با ادامه تحصیل من نداشت، به خواستگاریم می آمد، جواب مثبت می دادم؛ ازاین رو چون پسر همسایه مان را می شناختیم و در صحبت های خواستگاری نیز، به من اطمینان داد كه مشكلی با ادامه تحصیل من ندارد، به او جواب مثبت دادم.
وی با اظهار رضایت كامل در ارتباط با ازدواجش در سن 15 سالگی اظهار داشت: دغدغه اصلی من درس خواندن بود و دوست داشتم شوهرم در این زمینه مرا حمایت كند، همسرم هم با وجود گذشت 12 سال از ازدواج، من را در این زمینه حمایت كرد و الان فوق لیسانسم را در رشته كلام امامیه گرفته ام و برای دكتری اقدام نموده ام.
این مادر 27 ساله با بیان اینكه، ادامه تحصیلم مانع از خانه داری و فرزندآوری من نشد، تصریح كرد: علاوه بر علاقه من به ادامه تحصیل، یكی از علل مهمی كه همسرم مانع از ادامه تحصیل من نشد و مرا حمایت كرد، این بود كه در كنار ادامه تحصیل، از خانه داری كم نگذاشته ام و هردو فرزندم هم در زمان تحصیلم در دانشگاه به دنیا آمدند و فقط دو ترم از دانشگاه مرخصی گرفتم.
مریم با اشاره به اینكه ازدواج در هرسنی به شخصیت، اخلاق و بلوغ فكری فرد بستگی دارد، بیان كرد: من متولد دهه هفتاد هستم و فاصله بسیاری با جوانان امروزه ندارم، اما متاسفانه خیلی از جوانان هم سن و سال خودم را می بینم كه الان هم آمادگی برای ازدواج ندارند و همچنان در روحیات نوجوانی خود به سر می برند و در واقع آماده پذیرش مسئولیت نیستند.
خانواده هایمان به خوبی ما را درك می كردند
وی اظهار داشت: زمانی كه من ازدواج كردم، جزو این دخترهایی بودم كه به اصطلاح لوس پدرم بودم اما با این حال، توانایی پذیرش مسئولیت و برخورد عاقلانه با مسائل زندگی را در خود می دیدم، هرچند كه در بعضی موارد هم پیش می آمد كه احساسی برخورد می كردم، اما خانواده های من و همسرم به خوبی این را درك می كردند كه این واكنش های احساسی به علت سن كم من و همسرم است.
به هیچ عنوان از ازدواجم پشیمان نیستم/من همراه شوهرم جوانی كردم
مریم با تاكید بر اینكه هیچ گاه از ازدواج در سن 15 سالگی، پشیمان نیستم، اظهار نمود: بعضی از آشنایان و دوستانم كه در سن كم ازدواج كرده اند، معتقد هستند كه جوانی نكرده اند اما من اعتقاد دارم كه جوانی ام را به بهترین شكل و با همسرم گذرانده ام، یعنی من همراه شوهرم جوانی كرده ام.
اما فاطمه كه الان 37 سال دارد و در سن 14 سالگی ازدواج كرده است، از ازدواج زودهنگام خود به شدت پشیمان بود و اظهار داشت: من زمانی كه ازدواج كردم، اصلا نمی دانستم ازدواج و زندگی كردن چگونه است؟ ازاین رو در بیشتر مواقع به جای اینكه من و شوهرم تصمیم گیرنده اتفاق های مهم زندگیمان باشیم، خانواده هایمان تصمیم گیرنده بودند و دائم مداخله می كردند.
از شوهرم راضی هستم اما از ازدواج زودهنگامم بی هیچ وجه رضایت ندارم
وی افزود: سال 76 در حالی هنوز درسم تمام نشده بود، ازدواج كردم و بعد از آن دیگر نتوانستم ادامه تحصیل بدهم و برای این مورد به شدت غبطه می خورم، چونكه خیلی از دوستان و هم سن و سال های من توانستند ادامه تحصیل دهند و به مراتب بالا دست یابند.
مداخله بزرگترها در زندگی مان، تاثیرات منفی گذاشت
این بانوی 37 ساله بیان كرد: از شوهرم راضی هستم اما از ازدواج زودهنگامم به هیچ عنوان رضایت ندارم و به دخترانی كه هنوز آمادگی ازدواج نداشته و سن كمی دارند، پیشنهاد می كنم كه تا زمانی كه به سن مناسبی نرسیده اند، ازدواج نكنند.
وی بیان كرد: باوجود اینكه در این سال ها همسرم كوشش كرد تا حرف ها و اظهار نظرات دیگران تاثیری در رابطه ما و زندگی مشتركمان نگذارد، اما در واقع دخالت خانواده ها و بزرگترها در زندگی ما بی تاثیر نبود، چونكه همه گمان می كردند چون من و همسرم سن كمی داریم به جای اینكه به ما مهارت زندگی بیاموزند، خودشان برای ما تصمیم می گرفتند.
ازدواج دختران زیر18 سال، ازدواجی پر ریسك است
دكتر سید كمال الدین طباطبایی، روانشناس بالینی، در گفت و گو با خبرنگار ایسنا منطقه قم، عنوان كرد: به صورت كلی "سن" در امر و مقوله ازدواج یك معیار اصلی نیست، به این معنا كه نمی توان قطع به یقین اظهار داشت كه مثلا هر دختر یا پسری كه در سن 14 یا 15 سالگی قرار دارد، از آمادگی كافی برای ازدواج برخوردار نیست و بالعكس مثلا جوان 25 یا 26 ساله سن مناسبی برای ازدواج دارد بلكه این امر به فضای اجتماعی و فرهنگی كه آن دختر یا پسر در آن رشد كرده است، بستگی دارد.
وی اضافه كرد: زمانی كه یك دختر تصمیم به ازدواج می گیرد، مساله ای كه مهم می باشد اینكه آیا او به لحاظ ارتباط با یك جنس مخالف آن هم در چارچوب یك زندگی مشترك، آمادگی و مهارت لازم را دارد؟ آیا این دختر می تواند مشكلات و مسائلی كه در آینده امكان دارد در زندگی او اتفاق بیفتند را مدیریت كند؟
این روانشناس بالینی با اشاره به اینكه در اغلب موارد، ازدواج دختران زیر 18 سال یك ازدواج پر ریسك است، تصریح كرد: با وجود اینكه نمی توان ثابت كرد كه همه كسانی كه در سن پایین ازدواج می كنند، در زندگی گرفتار شكست خواهند شد، اما به صورت كلی اغلب این افرادی كه به روانشناسان حوزه خانواده رجوع می كنند، دخترانی هستند كه به علت قرار گرفتن درسن بلوغ و نوجوانی، قدرت و توانایی مدیریت هیجانات خویش را ندارند، بنابراین در برخورد با مسائل زندگی، احساسی عمل می كنند.
سن نوجوانی در كشور ما افزایش یافته است
طباطبایی با تاكید بر اینكه سن نوجوانی در جامعه ما، افزایش پیدا كرده است، عنوان كرد: باتوجه به پیشرفت تكنولوژی و صنعتی شدن جوامع، بلوغ زودتر اتفاق می افتد اما این سن افزایش پیدا كرده است به این صورت كه سن نوجوانی برخی افراد در جامعه ما، تا 20 یا 21 سالگی ادامه پیدا می كند و از آنجائیكه در بازه ی نوجوانی، نظرات و دیدگاه های افراد نسبت به مسائل مختلف تغییر پیدا می كند، این سن برای تصمیم گیری در مورد ازدواج با ریسك همراه می باشد.
برخی خانواده ها برای آرام شدن هیجانات دخترانشان، آنها را مجبور به ازدواج می كنند
وی اظهار نمود: متاسفانه به علت عدم فرهنگ سازی مناسب در برخی از خانواده ها، والدین گمان می كنند كه سركشی و هیجانات یك دختر نوجوان، با ازدواج تسكین پیدا می كند، ازاین رو ازدواج را، راه درمانی برای تسكین و آرامش هیجانات دختر می دانند، در صورتیكه با این كار، فقط سن نوجوانی و بروز این هیجانات به تاخیر می افتد اما به هیچ وجه از بین نمی رود و این آرامش حاصل از ازدواج مقطعی است و این مورد منجر به افزایش ریسك شكست در ازدواج، بعد از گذر زمان می شود.
این روانشناس بالینی با تاكید براینكه بعضی از دختران برای فرار از نزاع های خانواده خود، تن به ازدواج زودهنگام می دهند، اظهار داشت: باوجود اینكه اغلب این افراد، در زندگی مشترك خود با همسرشان گرفتار مشكل می شوند، اما حاضر هستند تمامی مشكلات زندگی خودشان را تحمل كنند، چونكه در مقایسه با زندگی در خانه پدر خود، شاهد نزاع های كمتری هستند.
فاكتورهای یك شانس خوب برای ازدواج چیست؟
وی بیان كرد: همانطور كه گفته شد، ازدواج اگر در زمانی اتفاق بیفتد كه فرد توانایی مدیریت هیجانات خویش را نداشته باشد، با مشكل روبرو خواهد شد اما این نكته قابل ذكر است كه بعضی از همین كسانی كه در سن پایین ازدواج می كنند، در صورت داشتن مهارت های مناسب برای ازدواج و ارتباط زناشویی، می توانند شانس یك ازدواج خوب را برای خودشان رقم بزنند.
طباطبایی چند عامل را در برخورداری از شانس یك ازدواج خوب موثر دانست و تصریح كرد: به صورت كلی، ماهر بودن در ارتباط و زندگی مشترك، داشتن نگرش مثبت به زندگی مشترك، فرصت طلبی ایجاد یك فرصت برای ارتباط بهتر و درنهایت اقدام كردن و عمل گرا بودن برای انجام آن مهارت ها، شاخص های یك شانس خوب برای یك زندگی مشترك موفق است؛ ازاین رو در زمینه ازدواج هم كسانی كه این فاكتورها را داشته باشند، می توانند از شانس خوبی در ازدواج برخوردار باشند.
دخترانی كه برای فرار از شرایط خانه پدری، ازدواج می كنند
این روانشناس بالینی اضافه كرد: كسی كه تصمیم می گیرد كه ازدواج كند، ابتدا باید مهارت زندگی كردن را به خوبی بیاموزد؛ ازاین رو دختری كه برای فرار از مشكلات موجود در خانه پدر خود، مبادرت به ازدواج زودهنگام می كند، حداقل برای این فرار، ابتدا مهارت زندگی را بیاموزد و فردی را انتخاب نماید كه در آینده وضعیتی مشابه خانه پدر خود نداشته باشد.
در زندگی مشترك، از عشق مهم تر چیست؟
وی اظهار داشت: یكی از عواملی كه سبب شكست زندگی مشترك می شود، این است كه امروز، جوانان معتقدند كه ابتدا باید عاشق طرف مقابل خود شوند، سپس ازدواج كنند و در زندگی مشترك یكدیگر را بشناسند، در صورتیكه این مساله به هیچ وجه صحیح نیست و عشق به این صورت منجر به نفرت خواهد شد، چونكه آنچه از عشق مهم تر است اینكه یك دختر و پسر به لحاظ ملاك ها و شخصیت مناسب هم باشند، در صورتیكه این تناسب وجود داشته باشد می تواند تضمینی برای ازدواج باشد، حتی اگر عشق وجود نباشد.
چه زمانی عشق به صمیمیت تبدیل می شود؟
این روانشناس بالینی عنوان كرد: زمانی كه یك زن و شوهر به اصطلاح با یكدیگر جفت و جور نباشند، یعنی شخصیت هرد طرف به هم نزدیك نباشد، هرچقدر هم كه بین آنها عشق و علاقه وجود داشته باشد در زندگی شكست می خورند؛ تجربه ثابت كرده است كه كسانی كه ابتدا شخصیت یكدیگر را می شناسند و بعد از هماهنگی شخصیتی، علاقه مند شده و ازدواج می كنند، این عشق به صمیمت بدل شده و زندگی آنها پایدار خواهد بود.
بیشترین علت ناسازگاری زوجین كم سن و سال چیست؟
زینب سادات برقعی وكیل پایه یك دادگستری در گفت و گو با خبرنگار ایسنا منطقه قم، عنوان كرد: نداشتن قدرت تشخیص، یكی از اشكالات زن و شوهرهایی است كه در سنین پایین ازدواج كرده اند و در واقع اغلب زوجین نوجوانی كه جزو مراجعین به وكلا و دادگستری ها هستند، كسانی هستند كه به دلیل عدم نداشتن تجربه زندگی و قدرت تشخیص گرفتار مسائل و مشكلات زیادی شده اند.
وی اضافه كرد: برای انجام یك كار معمولی مثلا رانندگی با خودرو، افراد به آموزشگاه مخصوص رجوع می كنند و بعد از دریافت گواهی نامه، رانندگی می كنند، اما نكته قابل توجه اینجاست كه اغلب افراد بدون اینكه هیچ گونه آموزش و مهارت لازم برای شروع یك زندگی را داشته باشند، برای ازدواج اقدام می كنند؛ در صورتیكه این مساله چندین سال از عمر یك فرد را دربرمی گیرد و انتخاب ساده ای نیست.
اگر دختران زیر18 سال اجازه مالكیت اموال را ندارند، چگونه می توانند مالكیت و مسئولیت یك زندگی را داشته باشند؟
این وكیل پایه یك دادگستری با اشاره به اینكه برای تصمیم گیری در امور مالی، سن 18 سال قانونی می باشد، اظهار داشت: چطور می شود كه برای تصمیم گیری در مورد اموال، ثبت یك ملك و.. به نام یك فرد و خیلی از امور دیگر در كشور، سن 18 سال در نظر گرفته شده است تا فرد به سن قابلیت تشخیص برسد، اما برخی خانواده ها سن 14 یا 15 سال را برای ازدواج دختران خود مناسب می دانند؟!
این افراد نه در ازدواج و نه درطلاق خود، تصمیم گیرنده نیستند
برقعی بیان كرد: اغلب دخترانی كه در سن پایین ازدواج می كنند و برای حل مشكل خود و یا درخواست طلاق به من رجوع می كنند، نخستین چیزی كه از صحبت های آنان دریافت می شود این است كه این افراد نه تنها در ازدواج بلكه در درخواست طلاق خود نیز، خودشان تصمیم گیرنده نبوده و نیستند؛ بلكه خانواده های آنان برایشان تصمیم گرفته اند.
وی افزود: بعضی از این مراجعین با وجود اینكه الان 25 یا 26 ساله هستند و چندین سال از ازدواجشان گذشته اند، حالت تعادل روحی ندارند؛ چونكه در اثر بی تجربگی و نزاع ها و بحث های خانوادگی، مشكلات زیادی را در زندگی مشترك خود تحمل كرده اند، در حالیكه خودشان تصمیم گیرنده انتخاب مهم زندگی خود نبوده اند.
علت موفقیت ازدواج های زودهنگام در دهه 50 و 60 چه بود؟
این وكیل پایه یك دادگستری اظهار نمود: در دهه 50 یا حتی 60 اغلب ازدواج ها در سن های پایین اتفاق می افتاد، شاید به ظاهر بسیاری از این ازدواج ها موفق بود اما در واقع در بعضی از آنها هم دختران به دلیل سازگاری كه از مادران خود آموخته بودند و یا به علت فرهنگ های اشتباهی كه دختران را در هر شرایطی مجبور به ادامه زندگی می كرد، به هر سختی كه بود با همسران خود زندگی می كردند، در صورتیكه دختران امروزه چنین روحیه و سازگاری را ندارند كه البته این امر در بعضی موارد هم صحیح است.
والدین، مهریه سنگین را تضمین ازدواج زودهنگام دخترانشان می كنند
وی عنوان كرد: زمانی كه این افراد به وكیل رجوع می كنند، وقتی پای صحبت آنها می نشینیم، متوجه می شویم كه مشكل اصلی آنها، دخالت والدین دو طرف و تصمیم گیری های همه جانبه در زندگی آنها است، در صورتیكه اگر دختر به لحاظ سنی به جایی رسیده باشد، كه اجازه دخالت والدین در زندگی خویش را ندهد و صحبت های دیگران در زندگی او تاثیر گذار نباشد، توانایی مدیریت زندگی را پیدا می كند و زندگی خویش را در دست می گیرد؛ اما متاسفانه چنین توانایی در دختران كم سن و سال خیلی كم دیده می شود.
برقعی با تاكید بر اینكه والدین، مهریه سنگین را برای ازدواج دختران كم سن و سال خود، بعنوان ضمانت انتخاب می كنند، اظهار داشت: زمانی كه از والدین این دختران علت مهریه سنگین را می پرسیم، در پاسخ می گویند كه دختر ما سن كمی داشت و نمی تواند به درستی تصمیم بگیرد، پس باید ضمانتی برای وی در نظر می گرفتیم؛ در حالیكه این سوال پیش می آید كه اگر دختر قدرت تصمیم گیری و مدیریت زندگی را ندارد، پس چرا باید ازدواج كند و به چنین كار مهمی دست بزند؟!
همه دخترانی كه در سن پایین ازدواج می كنند، شكست نمی خورند
این وكیل پایه یك دادگستری تصریح كرد: البته نمی توان منكر شد كه در بعضی موارد به علت فرهنگ درست خانوادگی، نوع تربیت صحیح و ذات خود دختر كه عاقل بوده و توانایی مدیریت را دارد، ازدواج در سنین پایین هم موفق بوده است و با مشكل خاصی مواجه نشده اند، اما همانطور كه گفته شد این امر به شرایط مختلفی بستگی دارد.
به طوركلی، در ارتباط با چنین مسائل چالش برانگیزی نمی توان حكم قطعی صادر كرد، اینكه تمامی كسانی كه در سن پایین ازدواج می كنند، قطع به یقین شكست می خورند و همه كسانی كه در سن بالاتری ازدواج می كنند احتمال شكست در زندگیشان كمتر خواهد بود، شاید صحیح نباشد؛ بلكه به قول برخی كارشناسان روانشناسی، این امر، به رشد شخصیتی افراد، میزان عاقل بودن و مسئولیت پذیری آنها بستگی دارد.
هرچند كه احتمال ریسك پذیر بودن یك ازدواج در سنین پایین بیشتر است، اما اینكه تمامی آنها منجر به شكست شود، حكم قطعی است و نمی توان اینگونه قضاوت كرد؛ البته با گذشت زمان، به علت افزایش سن نوجوانی، وابستگی جوانان به خانواده ها و كاهش قدرت مسئولیت پذیری در بعضی از جوانان، احتمال این ریسك نسبت به گذشته كمی بیشتر است، اما همانطور كه ذكر شد هنوز هم دختران و پسرانی هستند كه با وجود سن پایین هنگام ازدواج، در برخورد با مشكلات زندگی عاقلانه برخورد می كنند.
البته ذكر این نكته ضروری می باشد كه ازدواج هایی به اجبار در سن پایین اتفاق می افتد و خانواده ها دختران خویش را مجبور به ازدواج می كنند در صورتیكه هیچ گونه تناسبی میان دختر و پسر وجود ندارد، به قول روانشناس حتی اگر پای عشق هم به میان بیاید این عدم تناسب، اینگونه ازدواج را به شكست خواهد كشاند.



1398/06/30
20:11:54
5.0 / 5
4875
تگهای خبر: آموزش , ازدواج , بلوغ , تربیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان