ناآرامی های ایران با خشكسالی ارتباطی دارند؟، گزارش نیویورك تایمز از تاثیر بی آبی بر اغتشاش ها

ناآرامی های ایران با خشكسالی ارتباطی دارند؟، گزارش نیویورك تایمز از تاثیر بی آبی بر اغتشاش ها جوان بین ناآرامی های ایران با خشكسالی ارتباطی دارند؟، گزارش نیویورك تایمز از تاثیر بی آبی بر اغتشاش ها


نیو صدر- نیجریه، سوریه، سومالی و حالا ایران. در هر كدام از این كشورها بحران آب تركیبی از ناآرامی، مهاجرت وسیع، شورش و یا حتی یك جنگ تمام عیار را به وجود آورده است.
در عصر تغییراقلیم، تجربیات این كشورها، درسی برای دیگران است. این ماه موسسه منابع جهانی اخطار داد كه بحران آب در جهان افزایش پیدا كرده و ۳۳ كشور در خطر روبرویی با بحران آب شدید تا سال ۲۰۴۰ میلادی هستند.
كم آبی می تواند جرقه ای باشد برای شروع تظاهرات خیابانی، برای مثال در هند وضعیت دسترسی به آب عامل ناآرامی های زیادی شده است. همینطور خشكسالی می تواند منجر به بهره برداری برخی گروه هایی تروریستی از آن شود، گروه تروریستی الشباب به دنبال كنترل خشك ترین مناطق در سومالی است و می تواند منجر به مهاجرت مردم از حومه به داخل شهرهای پرجمعیت شود.
ایران آخرین مثال از كشورهایی است كه بحران آب منجر به افزایش نارضایتی مردم در آن شده است، این مورد به خصوص در شهرستان های كوچك و شهرهایی كه از گرمترین مناطق جهان هستند، صدق می كند؛ مزارع خشك شدند، تالاب ها به منابع گرد و خاك تبدیل شدند، میلیون ها نفر به شهرها مهاجرت كردند و بیكاری به یكی از مهمترین عوامل نارضایتی تبدیل شد. بعد نوبت خشكسالی شد كه برای ۱۴ سال طول كشیده است.
به طور خلاصه، بحران آب چه با استفاده از سوءمدیریت به وجود آمده باشد چه با استفاده از طبیعت هشداری برای یك مشكل در آینده است. حدود یك ماه پیش پنلی توسط مسئولان آمریكا بوجود آمد و آنها اخطار دادند كه بحران كمبود آب شیرین در مناطق جنگ زده و گرم دنیا در حال افزایش می باشد.
این مسئولان بازنشسته در تحقیقی كه توسط موسسه تحقیقاتی «سی ان ای» انتشار یافته نوشته اند: «با افزایش جمعیت جهان و تاثیرات یك اقلیم در حال تغییرچالش های بحران آب در هم افزوده می شود. »
انتظار می رود تغییراقلیم ایران را گرمتر و خشك تر كند، عیسی كلانتری وزیر سابق كشاورزی ایران و رییس فعلی سازمان محیط زیست در این رابطه گفته است كه «اگر برای بحران آب فكری نشود، ۵۰ میلیون ایرانی این كشور را با هم ترك می كنند. »
آیا آب عامل آخرین ناآرامی های ایران است؟
به طور كلی بی آبی به تنهایی ناآرامی هایی كه در ایران رخ داد را توضیح نمی دهد اما همانطور كه دیوید میشل یك تحلیلگر گفته است، كمبود آب چه به صورت خشكی در بعضی شهرها خودنمایی كند و چه به خاطر گرد و خاك های مثلا ناشی از خشك شدن دریاچه ارومیه باشد، یكی از متداولترین دلایل نارضایتی است.
او در این رابطه اظهار داشت: آب یك بخش و در بعضی شهرها یك بخش بزرگ از یك ناامیدی است. مدیریت آب یكی از مهمترین چالش های دولت ایران خواهد بود.
چه شد كه وضعیت انقدر بد شد؟
مانند بسیای از كشورها از هند تا مصر، پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ ایران تصمیم گرفت كه در غذا خودكفا شود، این به خودی خود هدف بدی نبود. اما همانطور كه كاوه مدنی متخصص ایرانی آب و معاون فعلی سازمان محیط زیست می گوید، دولت ایران از كشاورزان خواست تا محصولاتی بكارند كه به آب زیادی نیاز دارد. دولت گامی فراتر از این هم برداشت به كشاورزان برق مجانی داد و گندم آنها را با قیمت زیادی می خرید. این منجر به افزایش كشت گندم و استفاده بیشتر از منابع آب زیرزمینی شد.
حالا ایران یكی از بالاترین سرعت های تخلیه آب های زیرزمینی را در جهان دارد، بر مبنای محاسبات آقای میشل با ادامه این روند تا ۵۰ سال دیگر ۱۲ استان ایران آبخوان های خود (سفره های زیرزمینی آب) را از دست می دهند.
آیا تغییراقلیم هم نقشی دارد؟
بر اساس اطلاعات دولت ایران، انتظار می روند میزان روان آب ها در این كشور تا سال ۲۰۳۰، تا ۲۵ درصد كاهش پیدا كند. پیشبینی می گردد میزان بارندگی هم ۱۰ درصد كاهش پیدا كند و تابستان ها گرمتر شوند.
بر اساس تحقیقی كه سال ۲۰۱۵ دو محقق دانشگاه ام آی تی انجام دادند انتظار می رود افزایش دما در بعضی شهرها در خاورمیانه به حدی برسد كه مردم نتوانند در آن مناطق زندگی كنند.
با این حال به نظر می رسد برای رهبران كشورهای درگیر با بحران آب، عاقلانه ترین درس از سوریه گرفته شده است؛ خشكسالی این كشور از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۹ منجر به مهاجرت افراد زیادی به شهرها شد و بعد بیكاری جوانان. ناامیدی شكل گرفت و در سال ۲۰۱۱ مردم آغاز به اعتراض در خیابان كردند.
منبع: نیویورك تایمز/ ۱۸ ژانویه ۲۰۱۸
۴۷۲۳۷

1396/10/30
15:00:13
5.0 / 5
4832
تگهای خبر: بحران
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان