اعلام آمادگی سازمان بازرسی برای تكمیل پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان
بگفته معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در سال 1389 دولت به سبب عدم وجود پایگاه اطلاعاتی نتوانست خوشه بندی خانوارهای ایران را انجام دهد و همین مورد موجب شد تا از 75 میلیون جمعیت کشور به 68 میلیون و 500 هزار نفر یارانه پرداخت گردد و همین مورد موجب شد هدفمندی یارانه ها جهت توزیع عادلانه ثروت و کاهش فقر گروه های کم درآمدی که اصلی ترین هدف این برنامه بود اجرا نشود.
به گزارش جوان بین به نقل از ایسنا، نشست مشترک معاون نظارت و بازرسی امور تولید و توسعه سازمان بازرسی کل کشور و معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با دو موضوع شناسنامه اقتصادی و اجتماعی و بررسی داشبورد وضعیت اجتماعی و اقتصادی خانوارهای ایرانی انجام شد.
در این جلسه، احمد میدری، معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی جزییات و کاربردهای پایگاه ملی اطلاعات رفاه ایرانیان را شرح داد.
وی اظهار داشت: طی چهار دهه گذشته، تمامی دولت ها در امتداد اجرای قانون اساسی کشور درباب کاهش فقر و شکاف طبقاتی برنامه های حمایتی و رفاهی مختلفی را با صرف هزینه های بسیار بالا اجرا کرده اند که به علت نبود پایگاه اطلاعاتی جامع و عدم شناسایی دقیق گروه های لطمه پذیر و مشخص نبودن پروسه اجرا، این برنامه ها موفقیت شایان توجهی در رسیدن به اهداف مورد نظر نداشته و با انتقادات خیلی از سوی سیاستگذاران حوزه رفاه اجتماعی و عدم رضایت عمومی روبرو بوده اند.
معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصریح کرد: همین مورد سبب شد تا ضرورت ایجاد پایگاه اطلاعات در امتداد تجمیع اطلاعات اجتماعی، اقتصادی افراد و دهک بندی وضعیت درآمدی و دارایی آنها، بیش از هر زمان دیگر مورد توجه قرار گیرد.
میدری اشاره کرد: طی پنج سال قبل و با عنایت به قوانین بالادستی (قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی (مصوب ۱۳۸۳) در خصوص تجمیع اطلاعات و بخشنامه اجرائی مصوب ۱۳۸۷) وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، پایگاه رفاه ایرانیان را با همکاری دستگاههای گوناگون دولتی بوجود آورده است.
وی ادامه داد: طی این سال ها تلاش فراوانی برای حمایت طلبی و دریافت اطلاعات از طرف دستگاههای مختلف شده است، در نتیجه ۶۰ منبع داده ای از دستگاهها اطلاعات خودرا بصورت آفلاین و آنلاین در اختیار این پایگاه قرار داده اند.
معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی یاد آورشد: با تجمیع اطلاعات دریافتی و اجرای آزمون وسع توانسته ایم شناسایی و رتبه بندی دهک های خانوار را انجام داده و از این طریق برنامه های حمایتی برای گروه های مختلف هدف همچون کودکان، زنان سرپرست خانوار، اعضای تحت پوشش سازمان های حمایتی همچون کمیته امداد امام و سازمان بهزیستی و گروه های کم درآمدی را انجام دهیم.
میدری اضافه کرد: در سال ۱۳۸۹ دولت به علت عدم وجود پایگاه اطلاعاتی نتوانست خوشه بندی خانوارهای ایران را انجام دهد و همین مورد موجب شد تا از ۷۵ میلیون جمعیت کشور به ۶۸ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر یارانه پرداخت گردد و همین مورد موجب شد هدفمندی یارانه ها جهت توزیع عادلانه ثروت و کاهش فقر گروه های کم درآمدی که اصلی ترین هدف این برنامه بود اجرا نشود.
وی اظهار داشت: با آن که پایگاه ملی اطلاعات رفاه ایرانیان عمر زیادی ندارد اما با استفاده از این پایگاه در سالهای اخیر برنامه های مختلفی همچون افزایش مستمری افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی، آزمون وسع بیمه سلامت رایگان برای سه دهک کم درآمد، ارائه خدمات وسع سنجی به کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور برای شناسایی بهتر جامعه هدف، حذف یارانه اقشار پردرآمد، شناسایی ۱۲۵ هزار کودک بازمانده از تحصیل در سن دبستان و تماس با خانواده هایشان، تعیین سه دهک کم درآمدی برای دریافت دفترچه بیمه سلامت ایرانیان از طرف دولت اجرا شده است.
معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی یکی از با اهمیت ترین برنامه های اجرا شده در این سال را ارائه بسته حمایت معیشتی بعد از تصمیم سران قوا برای حذف یارانه بنزین دانست که از ۸۶ میلیون جمعیت کشور به ۶۰ میلیون نفر کمک بسته حمایت معیشتی تعلق گرفت و با ایجاد سامانه hemayat.mcls.gov.ir بدون مراجعه حضوری، متقاضیان می توانستند درخواست خودرا ثبت و بعد از بررسی در صورت احراز شرایط بسته حمایت معیشتی را دریافت نمایند.
میدری افزود: در سال ۱۳۹۹ با شیوع بیماری کرونا در امتداد پشتیبانی از گروه های کم درآمدی برنامه حمایت معیشتی در دوران کرونا با استفاده از این پایگاه تنها ۳۴ میلیون نفر از اقشار کم درآمدی مشمول کمک های بلاعوض دولتی شدند که خوشبختانه به علت دقت مناسب اطلاعات و رتبه بندی افراد، کمترین نارضایتی را در بین مردم داشت.
وی اظهار داشت: این موفقیت به علت تبادل و تعامل اطلاعاتی میان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و دستگاههای مختلف بوده است و تداوم آن به ارتباط به روز داده های ثبتی در بستر آنلاین میان دستگاههای مختلف نیازمند است برای اینکه دریافت داده های آفلاین از دستگاههای مختلف، بررسی و تمیزسازی داده ها و شناسایی فیلدها فرایندی بسیار زمان بر است.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، معاون وزیر رفاه خاطرنشان کرد: با عنایت به شرایط اجتماعی و اقتصادی کشور و وجود تحریم های ظالمانه به نظر می آید وجود شناسنامه ای از اطلاعات اقتصادی و اجتماعی هر فرد با استفاده از تجمیع اطلاعات پایگاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت اقتصاد و امور دارایی می تواند تصمیم گیری در زمینه سیاستگذاری را برای کمک به اقشار لطمه پذیر و هدفمندکردن یارانه ها را بهبود بخشد.
همین طور در این جلسه غلامعباس ترکی معاون نظارت و بازرسی امور تولید و توسعه سازمان بازرسی کل کشور تصریح کرد: درحوزه پایگاه ملی اطلاعات رفاه ایرانیان در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی کارهای بسیار ارزشمندی انجام شده است.
وی ادامه داد: در پایگاه ملی اطلاعات رفاه ایرانیان داده های اطلاعاتی زیادی جمع آوری و خیلی از لینکها برقرار شده است.
معاون نظارت و بازرسی امور تولید و توسعه سازمان بازرسی کل کشور خاطرنشان کرد: پایگاه ملی اطلاعات رفاه ایرانیان از نظر اجرای هدفمندی یارانه ها و سایر وظایفی که برعهده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بوده بسیار کاربردی عمل کرده است.
ترکی افزود: در عین حال این پایگاه به ارتقاء نیازمند است و در کنار اقدامات فراوانی که انجام شده مستلزم تکمیل شدن است.
وی این امر را نیازمند سرمایه گذاری و به کارگیری گروهی قوی درحوزه فن آوری اطلاعات و تحلیل دانست و اضافه کرد: ضمن رفع نقصها و تکمیل این پایگاه باید قابلیت های دریافت گزارش های مدیریتی از این سامانه به لحاظ کمی و کیفی ارتقاء پیدا کند.
معاون نظارت و بازرسی امور تولید و توسعه سازمان بازرسی کل کشور خاطرنشان کرد: برای رفع موانع و کامل تر شدن پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان از طرف سایر دستگاهها اعلام آمادگی کرده ایم.
وی برگزاری نشست هایی از این دست را بسیار عالی توصیف کرد و اظهار داشت: اطلاعات ما در حوزه پایگاه ملی اطلاعات رفاه ایرانیان کامل تر شد.
ترکی تصریح کرد: امروزه هر نوع سیاست گذاری و تصمیم گیری در سطوح کلان نیازمند داشتن داده های آماری دقیق است.
معاون نظارت و بازرسی امور تولید و توسعه سازمان بازرسی کل کشور اظهار داشت: دارا بودن اطلاعات به خودی خود کارایی لازم را ندارد و باید به شکل دقیق تحلیل شود و تا زمانی که پژوهش، تحلیل و کارشناسی صحیح نسبت به این اطلاعات انجام نشود نمی توان به جمع بندی و تصمیمات روشنی دست پیدا کرد.
وی افزود: یکی از موضوعات در زمینه فن آوری اطلاعات و سامانه ها، ابعاد نظارتی آنست یعنی برای انجام وظایف و نظارت بر اجرای صحیح قانون باید دسترسی کاملی به داده های اطلاعاتی و سامانه هایی که در این حوزه وجود دارد داشته باشیم.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب