روان شناسان غیر متخصص خویش را از راه فضای مجازی معرفی می كنند

روان شناسان غیر متخصص خویش را از راه فضای مجازی معرفی می كنند به گزارش جوان بین رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره كشور اظهار داشت: با عنایت به اعدادی كه وزارت بهداشت عنوان كرده، شاید نرخ افسردگی، طلاق، صدمه های اجتماعی و اعتیاد در بعضی شاخص ها به بحران نزدیك شده باشد. ما هم مشاهده می نماییم كه در بعضی شاخصهای اختلالات روانی نگرانی هایی وجود دارد كه برای مقابله با آن باید كارهایی را انجام دهیم.


به گزارش جوان بین به نقل از ایسنا، دكتر محمد حاتمی امروز در نشست خبری با مبحث افتتاح و فعال سازی شبكه مشاوران و روان شناسان رضوی و رونمایی از نخستین وقف علمی-مشاوره ای در بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی، اظهار نمود: نزدیك ۶ ماه است كه من مسئولیت سازمان را بر عهده گرفتم. روان شناسی و مشاوره از علوم رفتاری است كه به صورت مشخص با رفتار انسان برای ارتقا و تغییر رفتار سروكار دارد.
وی ادامه داد: ما در حوزه سلامت، روان شناسی را نه تنها برای درمان اختلالات روانی بلكه برای ارتقا و حفظ رفتار به كار می گیریم، ازاین رو جامعه هدف ما ۸۳ میلیون نفر جمعیت كشور شامل سالم و دارای مشكلات و اختلالات است كه باید برای سلامت آنها تمهیداتی بیندیشیم و خدماتی عرضه دهیم.
حاتمی با اشاره به اینكه یكی از كارهای خوب سازمان پس از انقلاب این بوده كه مجلس كارهای تخصصی را به صاحبان تخصص واگذار كرده است، عنوان كرد: این سازمان ها شامل سازمان نظام پزشكی، نظام مهندسی، كانون وكلا و نهایتا یكی از سازمان های صنفی كه از جایگاه حكومتی مهمی برخوردار بوده، سازمان نظام روان شناسی و مشاوره است. اساسنامه این سازمان از سال ۸۲ تصویب گردید، رئیس سازمان هم توسط خود رئیس جمهور منصوب می شود.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره كشور اظهار داشت: سازمان نظام روان شناسی و مشاوره سه وظیفه مهم دارد. یكی از مهم ترین وظایف این است كه بحث استانداردهای روان شناسی و مشاوره را تعیین می كند كه در این زمینه سازمان معیار بوده و بر مبنای بند ۳ ماده ۳ هر كس بخواهد در كشور این فعالیت را انجام دهد، باید به عضویت سازمان درآمده و فعالیت اشتغال دریافت كند، ازاین رو نخستین وظیفه ما ساماندهی فعالیت های روان شناسی و مشاوره در كشور است و به كسانی كه قصد فعالیت دارند پروانه می دهیم.
وی افزود: دومین وظیفه این است كه بر آنچه مجوز دادیم، نظارت نماییم. نظارت تخصصی بر عهده سازمان بوده و قانون گذار این دو وظیفه را بر عهده هیچ كس قرار نداده، چونكه سازمان تنها مرجع دادن پروانه به افراد است. سومین وظیفه توانمندسازی روان شناسان و مشاوران است كه آنها را باید به استانداردهای سازمان نزدیك نماییم. در كنار این وظایف بحث حقوق شهروندان و روان شناسان را هم داریم.
حاتمی بیان كرد: از سال ۸۲ كه سازمان نظام روان شناسی تاسیس شد، تحرك جدی از نظر كمی در حوزه های روان شناسی و مشاوره بوجود آمده است. بیشتر از ۲۰۰ هزار نفر دانشجو و فارغ التحصیل در كشور داریم، هرچند با نیازهای ما فاصله وجود دارد. از سال ۸۲ كه سازمان نظام روان شناسی شكل گرفت، به این رشته هویت داده شد. سازمان نظام روان شناسی، هویت روان شناسی و مشاوره و خانه دوم آنها است.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره كشور تصریح كرد: این تحولات از نظر كمی اتفاق افتاده و از نظر كیفی هم سازمان نظام روان شناسی و وزارت علوم در حال پیگیری هستند تا تغییرات كیفی صورت گیرد كه متناسب با انتظارات سازمان باشد.
وی با اشاره به اینكه از همه مهم تر این است كه دهه پنجم انقلاب را می گذرانیم یكی از تهدیدات مهم در این دهه خانواده ها و جوانان هستند، خاطرنشان كرد: با عنایت به شرایط تهدید امنیتی و فرهنگی توانستیم در قبال آن تهدیدات مقابله كرده و خویش را حفظ نماییم. شاید تهدید نظام خانواده، گسست نسلی، مسائل روانشناختی و اختلالات روانی تهدیدی فراتر از تهدیدهای دیگر در دهه پنجم است كه برای مقابله باید تمهیداتی را بیندیشیم.
حاتمی افزود: روان شناسی و مشاوره در خط مقدم مقابله قرار دارد. با عنایت به اعدادی كه وزارت بهداشت عنوان كرده، شاید نرخ افسردگی، طلاق، صدمه های اجتماعی و اعتیاد در بعضی شاخص ها به بحران نزدیك شده باشد. ما هم مشاهده می نماییم كه در بعضی شاخصهای اختلالات روانی نگرانی هایی وجود دارد كه برای مقابله با آن باید كارهایی را انجام دهیم.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره كشور اظهار داشت: نگرش مردم نسبت به روان شناسی و مشاوره نسبت به ۱۵ سال پیش تغییر كرده كه این جزو نكات مثبت برای مقابله با صدمه های اجتماعی و روانی باشد. افراد در گذشته زمانی كه می‍ خواستند به روان شناس و مشاور رجوع كنند، این را از خانواده و دیگران پنهان می كردند و تصورشان این بود كه دیوانه هستند اما این مورد در ۱۵ سال قبل فرهنگ زدایی شده و الان همه مردم به روان شناس و مشاور بعنوان فردی كه می تواند كمك نماید، رجوع می كنند و این نگاه دیگر وجود ندارد، البته در بعضی شهرستان های كوچك امكان دارد حباب هایی باشد اما نگاه تغییر كرده است.
وی ادامه داد: پارسال در نمایشگاه كتاب تهران پس از رمان و قصه، كتاب های روان شناسی و مشاوره بیشترین فروش را داشتند. بیشتر از ۳۰ درصد فضاهای مجازی به مسائل روان شناسی و مشاوره مربوط می شود. روان شناسی و مشاوره امروز علم محبوب خانواده ها شده چونكه سطح آگاهی های مردم افزایش یافته و فضاهای مجازی به این افزایش كمك كرده، ازاین رو یكی از رجوعات مردم در جهت كاهش مسائل و مشكلات خود، روان شناسی و مشاوره است. امروز روان شناسان و مشاوران یكی از گروه های مرجع هستند چونكه معتمد و محرم اسرار بوده و می توانند روی نگرش و رفتار آنها تاثیر بگذارند.
حاتمی با اشاره به اینكه مهم ترین كار سازمان نظام روان شناسی، نظارت است، عنوان كرد: از اسفندماه كه وارد سازمان نظام روان شناسی شدم، با ارزیابی هایی كه در ۵ ماه گذشته در بخش كیفی و كمی انجام دادیم، پیشرفت های قابل ملاحظه ای مشاهده شد. در ساختار درونی همچون حیطه بازرسی و نظارت ساختارهایی ایجاد كردیم. در بخش بازرسی دو شبكه ایجاد خواهیم كرد كه یكی بازرسی است، بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ نفر نظارت محسوس و نامحسوس را انجام خواهند داد.

روان شناس های غیر متخصص خویش را از راه فضای مجازی معرفی می كنند

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره كشور تصریح كرد: یكی از نگرانی های بزرگ ما این است كه افرادی از راه فضای مجازی و رسانه ها خویش را روان‍شناس و مشاور معرفی می كنند، در حالیكه روان شناس نیستند و تخصصی هم ندارند. بیشتر از ۱۰ هزار نفر در فضاهای مجازی خویش را تحت عنوان مشاور، روان شناس و حقوقدان معرفی كردند و باعث صدمه شدند. این افراد كم نیستند و ما هم در حال ساماندهی هستیم تا در شبكه نظارت و بازرسی، فضاهای مجازی را بررسی نموده و جلوی این وضعیت را بگیریم.
وی افزود: در بخش بازرسی در حال ایجاد شبكه گسترده كنترل و بازرسی هم هستیم. بخش فضاهای مجازی را هم ایجاد كردیم. بازرسی ها را در سطح استان ها توسعه دادیم و در آینده گسترش خواهد یافت. شبكه دوم، نظارت های حرفه ای است. برای دفاع از حقوق مردم، روان شناس احتیاج به نظارت حرفه ای دارد كه از بین اساتید دانشیار به بالا افرادی را انتخاب می نماییم تا بر فعالیت های حرفه ای اعضا نظارت كنند. در بخش نظارت و بازرسی پیشرفت داشتیم. در بخش نوبت دهی كمیسیون ها هم پیشرفت ‎هایی حاصل شده كه اعضای كمیسیون ها را افزایش دادیم. می خواهیم كه اختیاراتی به استان ها بدهیم.
حاتمی افزود: كمیسیون تلفیق استان را هم هفته پیش راه اندازی كردیم و بنا شد كه استاندار مكانی را به سازمان نظام روان شناسی دهند تا استقرار یابد. در شیراز و تبریز از راه استانداری ها در مورد راه اندازی كمیسیون تلفیق و استقرار سازمان نظام روان شناسی كمك هایی گرفتیم.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره كشور بیان كرد: دومین كار در ۵ ماه گذشته این است كه تمركززدایی كردیم. می خواهیم اختیاراتی به استان ها داده و سازمان نظام استان ها را ایجاد نماییم. ستاد نباید كار اجرایی انجام دهد، باید سیاست گذاری نظارت دقیق كرده و كار اجرایی را به استان ها واگذار كند. یكی از كارهای مهم من تمركززدایی و راه اندازی سازمان نظام استان ها است كه از خراسان شروع كردیم.
وی تصریح كرد: در بخش توانمندسازی روان شناسی و مشاوره هم برنامه هایی داریم تا هم مركز توانمندسازی سازمان نظام را راه اندازی نماییم و هم آموزش های مداوم داشته باشیم. وزارت علوم مقرر كردند تا تفاهم نامه ای منعقد شود كه از راه دانشگاه های سراسری توانمندسازی صورت گیرد. اطلاع رسانی را هم در اولویت قرار دادیم و روابط عمومی و ارتباط تنگاتنگ با اعضا در دستور كار ما است. در حال توسعه و ساختارسازی هم هستیم.
حاتمی با اشاره به اینكه كار مهم تر ما این بود كه بحث هماهنگی ملی در مورد روان شناسی و مشاوره انجام دادیم، خاطرنشان كرد: در ۵ ماه گذشته با وزرای مربوطه همچون وزرای علوم، بهداشت، فرهنگ و ارشاد و كار، تعاون و رفاه اجتماعی، همینطور صداوسیما و نهادهای آموزش و پرورش و وزیر مربوطه، بهزیستی و وزارت ورزش ملاقات كردم و تفاهم نامه ای را در دستور كار قرار دادم، تمام آنها مرجعیت سازمان را پذیرفتند و قبول كردند كه سازمان باید مجوز فعالیت را صادر كند.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره كشور اظهار داشت: در دهه پنجم انقلاب صدمه های اجتماعی در بعضی شاخص ها نگران كننده است. این مورد تك دلیلی نیست و عوامل مختلفی سبب شده آن شده است. در بحث فضاهای مجازی باوجود اینكه فرصت هستند و كارها را تسهیل كردند اما سواد استفاده از این فضا آموزش داده نشده كه یكی از علت های این آسیب‎ ها می تواند استفاده نابجا از این فضا باشد. عوامل اقتصادی، شرایط و تحولات در منطقه و ناهماهنگی در خود كشور باعث این صدمه ها شده است.
وی ادامه داد: در تقسیم كار ملی با مشكل مواجه هستیم. سیاست مدون و درستی در این خصوص وجود ندارد. تحولاتی در عرصه اطلاعات و شرایط كشور بوجود آمده است. ۲۲ میلیون نفر جوان ۱۴ تا ۲۹ سال داریم كه شغل و زندگی می خواهند كه این یكی از عواملی است كه نباید نادیده گرفته شود تا دشمن و بیگانگان كه چشم طمع به كشور دارند روی جوانان و خانواده های ما سرمایه گذاری كنند، البته تاحدودی موفق بودند. علاوه بر این دشمن برای تغییر نگرش، گسست نسلی و گرفتن هویت از جوانان هم فعالیت می كند.
حاتمی با اشاره به اینكه سازمان نظام روان شناسی ۳۰ هزار عضو رسمی دارد كه ۶ هزار نفر پروانه تخصصی دریافت كرده اند، عنوان كرد: این افراد در كل ایران پراكنده هستند و دفاتر و مراكز خدمات روان شناسی ما در تمام استان ها استقرار دارند. سازمان نظام روان شناسی بیشتر از هزار مركز در استان ها و بخش های دیگر دارد كه ظرفیت بزرگی است. اگر این طرح پذیرفته شود، از مراكز خدمات شروع می شود، و مراكزی كه متقاضی خادمی حرم هستند، زائرانی كه به موطن خود برمی ‎گردند و به آنها ارجاع می دهند را به صورت نیمه بها یا مجانی تحت مشاوره قرار می دهند.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره كشور افزود: خلا این است كه زائران پس از بازگشت به موطن خود رها نشوند و آن روانشناس و مركز كه پذیرفته مراجعان حرم را بپذیرد، آنها را در استان های مختلف تحت مشاوره قرار دهد. سازمان نظام روان شناسی آماده است كه در تفاهم نامه ای این كار را عملیاتی و بر آن نظارت كند تا افرادی كه مشاوره می دهند، متخصص باشند.
وی افزود: نظارت و ساماندهی به عهده ما اما كارهای اجرایی دیگر به عهده مركز جامع رشد خواهد بود. این گامی رو به جلو برای مشاوره به زائران است كه می توانیم به صورت مشترك این كار را با مركز جامع رشد انجام دهیم. باید افرادی كه با مركز همكاری می كنند را در اولویت قرار دهند، پرونده ها را از تهران می فرستیم تا مصاحبه شده و مجوز فعالیتشان صادر شود تا دارای پروانه شوند.
حاتمی با اشاره به اینكه من دو شعار را در جلسه معارفه خود در دانشگاه تهران بیان كردم، خاطرنشان كرد: یك شعار این بود كه «سواد سلامت روان مردم باید افزایش یابد»، معنای این شعار همان پیشگیری است. در بعضی خانواده ها اختلالات به رسمیت شناخته نمی گردد كه باید در وهله اول سواد سلامت روان شهروندان را افزایش دهیم، این كار باید از مدرسه، دانشگاه، ادارات و نهادها آغاز شود. ما طرح را آماده كردیم و اعلام خواهد شد.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره كشور تصریح كرد: دومین شعار «گفت وگوی روان شناسی با مردم» است. روان شناسان نباید در مطب خود منتظر بمانند تا مردم به سراغ آنها بروند، بلكه باید خودمان به سراغشان برویم و سازمان را معرفی نماییم. وقتی مردم نمی دانند كه باید به فردی رجوع كنند كه پروانه سازمان نظام روان شناسی دارد، به كسی رجوع می كنند كه این پروانه را ندارد، ازاین رو روان شناس باید بین مردم رفته و سازمان را ارائه كند، باید فرهنگ سازی صورت گیرد.

هر 50 خانوار باید یك روان شناس داشته باشد

وی بیان كرد: اگر بخواهیم با استانداردها صحبت نماییم، هر ۵۰ خانوار باید یك روان شناس داشته باشد، یعنی برای ۲۲ میلیون خانوار ایرانی باید ۴۰۰ هزار روان شناس و مشاور داشته باشیم كه تا این نقطه فاصله داریم. در هر مدرسه و مركز آموزشی باید روان شناس مستقر باشد كه نیازمند ۲۴۰ هزار روان شناس و مشاور هستیم اما امكانش نیست و بودجه هم نداریم. سند ۲۰۳۰ هم این را بیان نمود. دادگاه ها هم باید مشاور و روان شناس داشته باشند، برای گواهینامه رانندگی هم در تمام دنیا تست سلامت روان اولویت اول است كه نتوانستیم آنرا ایجاد نماییم.

حاتمی اظهار داشت: سازمان نظام روان شناسی، سازمان ناظر است نه مجری. ما خودمان سوال كننده هستیم و بعنوان سازمان ناظر كه بر كارهای بخش های دیگر نظارت می كند باید ببینیم كه چگونه اجرا می شود. ما تنها صلاحیت ها را تعیین می نماییم اما كسی كه با صدمه ها مقابله می كند، وزارت كشور است كه پول در اختیار دارد. ما سازمان غیردولتی مستقل می باشیم و بودجه دولتی نداریم. من به دنبال ایجاد فراكسیون سلامت روان در مجلس هستم كه مقدماتش انجام شده و این باعث می شود كه نمایندگان نسبت به سلامت روان حساس شوند.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره كشور با اشاره به اینكه عملكردها را قابل قبول ندیدم و ناهماهنگی وجود دارد، عنوان كرد: وقتی یك كار را به چند نفر می سپارید، مشكل ایجاد می شود. به وزیر بهداشت گفتم معاونت سلامت روان باید در وزارت بهداشت ایجاد شود. ناهماهنگی بین نهادها و ارگان ها هم باید رفع گردد. پیشنهاد ما تاسیس وزارت خانواده است. من بعنوان سازمان ناظر و فرابخشی گیج بوده، از وضعیت كنونی راضی نیستم و چشم انداز مناسبی نمی بینم.

وی در مورد تعرفه های روان شناسی، خاطرنشان كرد: تعرفه ها احتیاج به بحث و گفت وگوی بیشتری دارد. هر سال سازمان تعرفه هایی را داشته، ۱۰ تا ۲۰ درصد اضافه كرده و همه ملزم بودند رعایت نمایند. اگر كسی بیشتر دریافت كند تخلف است و در صورت اطلاع یافتن سازمان نظام روان شناسی، با آنها برخورد خواهد شد. تعرفه ها باید توسط هیات دولت تصویب شود.
حاتمی اضافه كرد: كارگروهی تعیین كردیم تا تعرفه ها را به هیات دولت بدهد تا تصویب كند و پس از آن بیمه ها مجبور هستند قبول كنند اما با رصد كمیسیون پشتیبانی از مصرف كننده ها تعرفه ها را نصف می كنند كه در نتیجه روانشناسان ما قبول نمی‎كنند. با كلاف پیچیده ای در بحث بیمه های اجتماعی روبه رو شدیم و تلاش می نماییم با شبكه بازرسی و نظارت، كار نظارت را انجام دهیم، در مشهد كم گزارش شده اما در تهران این موارد بیشتر است.




منبع:

1398/05/20
13:45:26
5.0 / 5
4510
تگهای خبر: آموزش , اقتصاد , بحران , بهداشت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۴
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان