هویت دینی ایرانی ها بخش جدایی ناپذیر از هویت ملی است
به گزارش جوان بین، بهزاد رشیدی، کارشناس فرهنگی، در یادداشتی به آثار و تبعات جنگ ۱۲ روزه پرداخته و نکاتی را مطرح کرده است.
به گزارش جوان بین به نقل از مهر، بهزاد رشیدی مشاور فرهنگی رئیس پارک ملّی صنایع فرهنگی یادداشت اختصاصی را با عنوان «دفاع مقدس ۱۲ روزه ملت ایران و لزوم حفظ و تقویت همبستگی ملی» در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده است.
در این یادداشت آمده است؛
آنچه در واپسین روزهای بهار و نخستین روزهای تابستان سال جاری رخ داد، شبیخون وحشیانه رژیم بی رحم صهیونیستی بود که با همدستی دولت آمریکا و خودفروختگان و جاسوسان داخلی انجام شد. این هجوم ناجوانمردانه در ظاهر با هدف واهی نابودی زیرساخت های هسته ای و تخریب نهادهای نظامی و دفاعی کشور شروع شد؛ اما اصولاً موجودیت ایران عزیز را نشانه گرفته بود و با شهادت صدها تن از مردم بی دفاع همراه بود.
طی ۱۲ روز، این رژیم وحشی، با پشتیبانی آمریکا و سایر کشورهای همدستش و همکاری عناصر داخلی، توانست تعدادی از بهترین دانشمندان و فرماندهان عالی رتبه نظامی را ترور کرده و جمع کثیری از مردم را به خاک و خون بکشد و با انجام فعالیتهای گسترده و حساب شده رسانه ای اهداف شومش را دنبال کند. اما مطابق تجربه های تاریخ ایران که سراسر استواری و پایداری ایرانی ها است، به سرعت شوک و بحران بوجود آمده مدیریت شد و مردم شریف این سرزمین، باز هم با همان مؤلفه های برخاسته از فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی پایداری کرده و از این مرحله از این جنگ، سربلند بیرون آمدند.
در این ۱۲ روز پر التهاب، نسل های مختلف از ایرانی ها همچون سالهای اول پیروزی انقلاب و هشت سال دفاع مقدس تصاویر ماندگاری از عشق به وطن، مردم داری، از خودگذشتگی، ایمان به حقانیت ایران، شجاعت و خلاقیت را به تصویر کشیدند و خیلی از آنان از شیرین ترین دارایی خود گذشتند و شهادت در راهِ اعتقادات و حفظ تمامیت میهن را برگزیدند.
در این مصاف، سرمایه های دفاعی کشور انصافاً خوش درخشیدند و توانستند «طعم بیچارگی» را بر دشمن بچشانند و ۷ تیر ماه هم با بدرقه باشکوه و تاریخی شهدای این دفاع مقدس، حماسه دیگری از حضور پرشور و شعور مردم خلق شد و انسجام ملی بوجود آمده را به تصویر کشید.
ایران امروز در امتداد همان وقایع تاریخی است که بارها مشابه آن و حتی سخت تر از آنرا در تجربه تاریخی خود دیده است و آن چه امروز دیده و شنیده می شود در واقع همان حقایق منبعث از فرهنگ و تعالیم اسلام و ایران است که توانست بار دیگر زنده شدن حال و هوای فرهنگ جهاد و ایثار و شهادت را سبب شود و «امید» و «همبستگی ملی» را که مهم ترین مؤلفه های مورد نیاز جامعه است، زنده کند و تحسین آزادگان جهان را هم برانگیزد.
این نبرد نابرابر اما! حقیقت هایی را بر مدیران کشور نمایان کرد که باید به تک تک آنها توجه شده و پرداخته شوند. در این یادداشت به اختصار به بعضی از این موارد اشاره شده است:
وقایع اینروزها را میتوان همچون شوکی به نظام مدیریتی کشور تلقی نمود که خیلی ها را از غفلت رهانید. صدمه هایی که در این زمان به کشور وارد شد، مدیران آگاه را هوشیارتر کرد. تا حد زیادی معلوم شد طی سالهای قبل کجاها درست عمل شده، از کدام موضوعات غفلت شده و به کدام موضوعات بیش از اندازه توجه غیرضروری شده است.
عملیات تروری که فقط در روز اول این مصاف صورت گرفت و به شکلی در جهان بی سابقه بود و همینطور ضرباتی که از داخل به کشور وارد شد، مبحث نفوذ دشمن و خلأهای موجود را به روشنی نمایان کرد. مبحث مهمی که باید به دقت بررسی شده و از این پس جدی تر گرفته شود و سبب اصلاحاتی اساسی در نظام اطلاعاتی و امنیتی و قوانین در ارتباط با مهاجران و… کشور شود.
این ۱۲ روز به روشنی جنگ رسانه ای و مدیریت افکار عمومی جهانی را بعنوان یک جنگ واقعی نمایان کرد و نشان داد که دشمن در مدیریت افکار عمومی داخل و خارج از ایران بسیار فعال و هوشمند عمل کرده و ایجاد اختلاف و ناامیدی را بشکلی هدفمند دنبال می کند تا سبب شود در مورد ارتقاء سطح سواد رسانه ای جامعه بیشتر کار شود و شفافیت در سرلوحه کار رسانه ها قرار گیرد و بیان روایت درست و شفاف از وقایع مختلف در دستور کار قرار گرفته و مهم تر از تمام سبب شود نداهای تندروانه بعضی از سیاسیون که به اشکال مختلف، یکپارچگی و انسجام جامعه را نشانه می گیرند، کنار زده شده و خاموش شوند.
این دفاع مقدس ثابت کرد جنگ و ستیز با متجاوز، مسأله ای ملی است و مفهوم ملی گرایی به هیچ عنوان نقطه ای مقابل اسلام گرایی نیست و هویت دینی، بخشی اساسی و جدایی ناپذیر از هویت ملی ایرانی ها است.
این روزها لزوم توجه به وضعیت موجود و کمبودها و برخی نابسامانی های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را بیشتر نشان داد و مبین این بود که رویکرد دولت فعلی در مبحث وفاق ملی و مواردی همچون اصلاح شیوه های حکمرانی، تقویت شفافیت و پاسخگویی، مواجهه با فساد و رانت و تبعیض رویکردهایی درست در زمانه ای درست است که هریک در جای خود باید تقویت شوند و عواملی را که سبب دل خوری مردم و دوری و انفعال ایشان نسبت به نظام می شوند، شناسایی شده و از آنها اجتناب کرد.
در اینروزها که پلت فرم ها و پیام رسان های خارجی در دسترس نبود، پیام رسان های داخلی و مراکز رسانه ای و بعضی از خبرگزاری ها خوب عمل کردند و در جنگ روایتها نقش تعیین کننده ای بازی کردند. هرچند دشمن در این حوزه بسیار قوی تر بود، اما معلوم شد که ایران هم قابلیتهای بالایی دارد که باید هم در سطح محتوایی و هم در سطح فنی و زیرساختی، تقویت شوند.
همانطور که در این زمان رسانه ملی به درستی عمل کرد و منعکس کننده نظرات اقشار و گرایش ها مختلف بود، خوب است از این پس هم بازتاب دهنده همه سرمایه های علمی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در داخل و خارج از کشور باشد و با رویکردِ بازآفرینی و تقویت هویت ملی، تصویری از ایران عرضه نماید که همه اقوام، زبان ها، گرایش های سیاسی و طبقات اجتماعی در آن دیده شوند.
در همین مدت کم، پویش های رسانه ای مختلفی برای تقویت همدلی و انسجام مردم به وجود آمد، استادان دانشگاه و مراکز فناوری و دانش بنیان همچون پارک های علم و فناوری به میدان آمدند و تولید محتوا کردند؛ حتی منتقدان در داخل و خارج از کشور هم به میدان آمدند و هریک به شکلی لزوم ایستادگی در مقابل متجاوز و حفظ انسجام و همبستگی ملی را تبیین کردند. همه اینها در جای خود مبارک و مؤثر بودند. با توجه به این که سایه این جنگ هنوز بر سر کشور است، این قبیل برنامه ها میبایست بشکلی هدفمند و به دور از تبلیغات یک سویه و البته با حضور و مشارکت چهره های مردمی تداوم یافته و به یک الگوی دائمی تبدیل گردد.
هنر در همه دوره های تاریخی، محملی بوده برای کمک بازآفرینی هویت ملی و با روایت جذاب تاریخ، ارزش ها و زیبایی های ملی و ایجاد زبانی مشترک میان اقوام و اقشار جامعه باعث تقویت حس مشترکِ تعلق به فرهنگ یا سرزمین شود و می تواند بعنوان عاملی مهم برای تقویتِ وحدت و همدلی در جامعه عمل کند. ظرفیت هنری ایران می تواند عظمت فرهنگی و تاریخی آنرا به تصویر بکشد و در سطح ملی و بین المللی، غرور ملی و اعتمادبه نفس جمعی را هم تقویت کند. بر این اساس بهره برداری از ظرفیت بالای اقشار مختلف هنرمندان خلاق ایرانی، می تواند یکی دیگر از اولویت های کشور برای تقویت همبستگی ملی باشد.
کلام آخر این که این دفاع مقدس ۱۲ روزه، حقانیت این ملت سرافراز را ثابت کرد و روشن شد که پیروز این میدان، ملت ایران است. همه باید به دور از نگاه های شعاری و مقطعی، مراقب حفظ همبستگی بوجود آمده باشند. بدون تردید با حفظ و تقویت این انسجام ملی و مشارکت دادن واقعی مردم در ساختن آینده، پیروزی و سربلندی ایران در همه عرصه ها تضمین خواهد شد.
منبع: جوان بین
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب