دلار قیمت شیشه را ۳برابر كرد چرخش معتادان به تریاك یا گل؟!
جوان بین دلار قیمت شیشه را ۳برابر كرد؛ چرخش معتادان به تریاك یا گل؟!
محمدحسین نجاتی: برپایه جدیدترین اطلاعات پلیس مواد مخدر در ایران و مسئولان ستاد مبارزه با موادمخدر، شیشه بعنوان یكی از پر مخاطره ترین ماده مخدر ایرانی در بین مصرف كنندگان با رشد قیمت سه برابری مواجه شده است. به طوریكه تا سال گذشته، هر گرم شیشه چیزی در حدود ۳۰ هزار تومان به فروش می رسید كه حالا برپایه جدیدترین اطلاعات ستاد مبارزه با مواد مخدر، هر گرم شیشه به رقمی در حدود ۱۰۰ هزار تومان رسیده است.
افزایش قیمت شیشه اما متاثر از چند عامل است، نخست عزم مسئولان انتظامی در برخورد و منهدم كردن لابراتوارهای تولید شیشه زمینه ساز كاهش تولید شیشه در این مكان های زیرزمینی شده شده و دوم اینكه نوسانات نرخ ارز، سوداگران این حوزه را ترغیب به افزایش قیمت این مخدر كرده است. اقتصاد مخدرها در واقع یكی از مهم ترین راه ها برای كنترل مصرف مخدرها در ایران و سایر كشورهاست و حالا افزایش قیمت شیشه در ایران، این سوال و نگرانی را بوجود می آورد كه ممكن است معتادان دست به رفتارهای پر خطری چون مصرف هروئین یا تزریق ارزان مخدرها بزنند. همینطور پیش دیگر ستاد مبارزه با مواد مخدر این است كه ممكن است مصرف كنندگان، به مخدرهایی سنتی همچون تریاك روی بیاورند و در این همین زمینه حتی محتمل است مخدر گل جای شیشه را بگیرد. هم اكنون بررسی الگوی مصرف مواد در سطح كشور نشان داده است بر مبنای نتایج شیوع شناسی، تریاك با 53.2 درصد و ماریجوانا و حشیش و گل و گراس با 11.9 درصد و شیشه با 8.1 درصد و هروئین با 7.1 درصد به ترتیب الگوهای اول تا چهارم در كشور می باشند. به عبارتی باید گفت ورود ماده توهم زای ماریجوانا، گل، گراس و علف به الگوی مصرف مواد در كشور وضعیت جدیدی را در تغییر الگوی مصرف مواد در ایران رقم می زند.
در نمودار زیر میزان مصرف مواد مخدر در ایران را مشاهده كنید دلایل گرانی شیشه در این رابطه، معاون مقابله با عرضه و امور بین الملل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به اینكه قیمت تریاك حتی در سطح خرده فروشی ممكن است بین سه تا چهار درصد افزایش را تجربه كرده باشد خاطرنشان كرد: قیمت ماده مخدر «شیشه» به علت اینكه پیش سازهای تولید آن از خارج از كشور وارد می گردد و در نتیجه تحت تاثیر قیمت دلار است دچار نوسانات بیشتری شده است كه هم اكنون نرخ دقیق آن مشخص نمی باشد.
هادی نژاد در ادامه با تاكید بر اینكه شاخص های متعددی بر روی قیمت شیشه اثرگذار هستند، اضافه كرد: نمی توان به صورت دقیق تعیین كرد كه تغییر قیمت شیشه تحت تاثیر قیمت دلار است چون كه جلوگیری از ورود شیشه و پیش سازها، كشف این ماده مخدر در لابراتوارها و... بوده است.
وی با اشاره به اینكه اخیرا تعدادی از معتادان متجاهر در تهران جمع آوری شدند كه ممكن است درصدی از آنها مصرف كننده شیشه بوده باشند، ادامه داد: همین مسئله هم ممكن است بر روی قیمت شیشه اثرگذار باشد. همینطور كاهش ورود مواد پیش ساز به علت اعمال محدودیت در مرزهای غربی كشور و تعطیلی كوله بری و یا كشف لابراتوارهای تولید شیشه از جانب دستگاه های پلیسی، اطلاعاتی و امنیتی باعث نوسان قیمت این ماده مخدر شده است. هادی نژاد در ادامه اظهار نمود: دو سال قبل زنجیره اقداماتی ضد لابراتوارهای تولید شیشه انجام شد و تعدادی از آنها كشف و منهدم شدند؛ این اقدام سبب افزایش سه برابری قیمت شیشه شد و بنابراین نمی توان اظهار داشت كه افزایش قیمت این ماده مخدر تنها تحت تاثیر یك فاكتور خاص مثل افزایش قیمت دلار است. روش های پر خطر جایگزین شیشه می شود؟ با این وجود یكی از كارشناسان حوزه اعتیاد معتقد می باشد گران شدن شیشه یا هروئین ممكن است سبب تغییر الگوی مصرف معتادان و گرایش آنها به سمت محركهایی مانند گل و مصرف همزمان آنها شود.
سیدعلی شفیعی، پزشك و كارشناس اعتیاد هم با اشاره به این موضوع، ضمن بیان اینكه افزایش قیمت دلار به دو شكل می تواند بر روی قیمت مواد مخدر اثرگذار باشد، به خبرگزاری ایسنا اظهار داشت: یكی از این تاثیرات كاهش قدرت مصرف كننده ها و دیگری افزایش قیمت مواد مخدر است كه به شكلی تابع قیمت جهانی آن به حساب می آید.
وی با اشاره به اینكه زمانی كه افراد قدرت خریدشان كاسته می شود به اشكالی گوناگونی واكنش نشان می دهند اظهار نمود: بر مبنای اینكه افراد مصرف كننده چه ماده ای با چه میزان و بنیه اقتصادی هستند ممكن است یا به سراغ ترك ماده مخدر مصرفی بروند و برای مثال از مواد درمانی نگهدارنده استفاده كنند و یا افرادی كه از تمكن مالی بالاتری برخوردار می باشند تغییری در نوع مصرف شان تولید نكنند.
این كارشناس اعتیاد در ادامه اضافه كرد: برای افرادی كه امكان ترك برایشان فراهم نیست هم ممكن است دو اتفاق رخ دهد: یكی آنكه الگوی مصرف شان را تغییر دهند و به سراغ مواد ارزانقیمت تر بروند و یا اینكه روش مصرف شان را برای مثال از مصرف استنشاقی به مصرف تزریقی تغییر دهند تا میزان كمتری از مواد استفاده كنند. این تغییر الگوی مصرف بسیار پرخطرتر است و می تواند حالت های سایكوز آنها را با شدت بیشتری تولید كند.
وی با اشاره به اینكه در سال های اخیر تعداد بیشتری از مصرف كنندگان به صورت همزمان از چند ماده استفاده می نمایند، اظهار داشت: برای مثال افرادی كه مصرف كننده شیشه هستند ممكن است احتمال مصرف تزریقی در آنها افزایش یابد. مصرف كنندگان این ماده ممكن است به سراغ مصرف مواد محرك دیگر و یا داروهایی بروند كه هنوز قیمت شان افزایش نیافته است. همینطور ممكن است شیوع مصرف مواد محركی دیگر مانند گل در آنها افزایش پیدا كند.
شفیعی با اشاره به اینكه بررسی های میدانی نشان داده است كه مصرف گل در جامعه افزایش پیدا كرده است، اضافه كرد: با این وجود اثبات این مسئله كه مصرف كنندگان شیشه نسبت به مصرف این ماده تغییر جهت داده اند نیازمند تحقیقات بیشتری است. بیشتر این مصرف كنندگان به شكل همزمان چند ماده مخدر را استفاده می نمایند. ۴۲۴۲
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب