معاصریت تاریخ به ما می گوید:

تاریخ نویسی فعالیتی سیاسی است

تاریخ نویسی فعالیتی سیاسی است به گزارش جوان بین کتاب «معاصریت تاریخ: یادداشت هایی پیرامون تاریخ اسلام و تاریخ ایران معاصر»، تحلیلی از رویدادهای اجتماعی و سیاسی در دو دوره مهم تاریخی را در حالی به دست می دهد که نگارنده این کتاب معتقد می باشد تاریخ نویسی فعالیتی سیاسی به شمار می آید.


به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، کتاب معاصریت تاریخ: یادداشت هایی پیرامون تاریخ اسلام و تاریخ ایران معاصر، به بررسی تاریخی رویدادهایی می پردازد که سیاست و جامعه را دگرگون کرده اند.
نویسنده این اثر، مرتضی بریری، کارشناس حوزه ارتباطات، فرهنگ، رسانه و حقوق، است و در مقدمه کتاب آورده است: «تاریخ نویسی فعالیتی سیاسی است؛ نه فقط از آن رو که به وسیله سیاست جاری شکل داده می شود بلکه به این علت که نشر تاریخ جدید، خود یک کنش سیاسی بوده و دارای نتایج تاریخی است؛ البته این نیز اشتباه است که ما خودرا در درک حقیقت گذشته توانا بدانیم. تاریخ نگاران در اصل، تولیدکنندگان دانشی درباره گذشته اند نه کاشفان حقیقت آن. (بنگرید به مدخل تاریخ گرایی در فرهنگ اندیشه انتقادی، ویراسته مایکل پین) می شود چنین برداشتی را هم داشت که تاریخ اتفاقا فقط برای جهان معاصر کاربرد دارد؛ بدین منظور باید مسئله مند سراغ تاریخ رفت تا بتوان از دل آن رویدادها به مطالعه عصر حاضر پرداخت.»
این کتاب با یادداشت آیت الله محمدجواد مروجی طبسی درباره نگاه مرتضی بریری به موضوعات رویدادهای تاریخ اسلام و تاریخ ایران معاصر شروع می شود؛ ۱۵ یادداشت نویسنده نیز در دو فصل با عناوین تاریخ اسلام و تاریخ ایران معاصر انتشار یافته است.
مرگ مروان حکم و مساله "دست های یهودی" در امت اسلام، ماجرای حکمیت صفین و مصائب نشناختن ولایت، مامون عباسی؛ شیعه امام کش؟!، ضرورت دفاع از ایمان ابوطالب (ع)، محمد بن ابی بکر، مصر و حقوق بشر، اربعین نبود، عاشورا فراموش می شد و ماجرای مرگ عمروعاص؛ نسبت ما با حاکم بر حق چیست؟ عناوین یادداشت های فصل نخست کتاب است.
فصل دوم کتاب «معاصریت تاریخ» نیز دربرگیرنده یادداشت هایی با عناوین «نقش رسانه ها در مساله مند کردن مکتب سلیمانی»، «چرا توهین مکرون به پیامبر اکرم (ص) نقض حقوق بشر است؟»، «تاملاتی پیرامون فلسفه تشکیل بسیج»، «معارف صیاد؛ چه معرفتی از پیروز میدان های بزرگ نبرد داریم؟»، «جنگ ما "تاریخ خطی" ندارد؛ «"متن"های سالهای آتش و خون را دریابیم»، «استخراج نظامنامه آزادی مطبوعات از اندیشه های بنیانگذار انقلاب»، «کنکاشی در روایت مقدس و کارکرد تئولوژیک خواندن» و «غرب و مساله پیشرفت تسلیحاتی ایران؛ در فضیلت فخری زاده بودن» است.


مرتضی بریری در قسمتی از کتاب معاصریت تاریخ، نوشته است: «زندگی مروان حکم و دسایسی که او بر امت اسلام و دوده به کار برد، بهترین دلیل برای سخن امیرالمومنین (ع) در حق اوست. حضرت فرمودند که دست او دست یهودی است و این را به جهت کثرت دسیسه گری مروان به کار برده اند. شیعه اهل تفکر و اهل تامل که قول و فعل امام معصوم خودرا حجت می داند با دقت روی این روایات حکمت هایی جهت زندگی امروز خود به دست خواهد آورد.
کسانی که خدعه و نیرنگ بسیار می کنند، شایسته گفت و گو و مذاکره نبوده و لایق نزدیکی و دوستی نیستند، بدین سبب پای قرارداد نشستن با آنها امری واهی است چونکه به آسانی قراردادهای خودرا زیرپا می گذارند. نظام استکبار جهانی و صهیونیسم بین الملل، ادامه دهنده همان سنتی هستند که حضرت امیرالمومنین (ع) از صدر اسلام ما را به آنها هشدار داده است. در عصر جدید، ولی امر مسلمین جهان، امام خامنه ای (مدظله العالی) نیز در ادامه راه اجداد خود ما را به دست های یهودی و مذاکره با آنها هشدار داده است. آیا به سفارش امام و مقتدای خود عمل کرده ایم؟»
در یادداشتی دیگر از کتاب معاصریت تاریخ، پیرامون غرب و مساله پیشرفت تسلیحاتی ایران می خوانیم: «انقلاب اسلامی ایران از نظر نظامی خاصیت تهاجمی ندارد. تفکراتی که منجر به انقلاب ما شد -همانطور که در این چهار دهه اینطور بوده است- به سبب آن که ماهیتی الهی داشت، توانست در عمق دل ها و جان های آزاده مردان و زنان نفوذ کند. صبغه این انقلاب، فرهنگی بود و هست؛ بنا بر این هم خاصیت تهاجمی را از خود دور کرد. بزرگان انقلاب ما جملگی اهل گفت و گو بودند و پس از پیروزی قیام نیز گفت و گو را سرلوحه خود قرار دادند. پس پیشرفت تسلیحاتی ما برای امر دفاع است نه تهاجم.
ما همیشه در معرض تهاجم هستیم و غرب نمی خواهد از نظر تسلیحات پیشرفته شویم. ترور نخبگان علمی خصوصاً نخبگان امر تسلیحات و انرژی هسته ای نیز به همین جهت است. منشأ این ترورها نه رژیم منحوس صهیونیستی که خود غرب است. اسرائیل سگ قلاده شکسته غرب در منطقه است و ماهیت وجودی اش نیز تامین منافع غرب و نظام استکبار جهانی است؛ آنها عامل ترورها هستند، ولی نیت ترورها را باید در غرب جست وجو کرد.»
کتاب معاصریت تاریخ: یادداشت هایی پیرامون تاریخ اسلام و تاریخ ایران معاصر، نوشته مرتضی بریری در ۱۰۴ صفحه، از طرف موسسه نشر و تحقیقات ذکر راهی بازار نشر شده است.


منبع:

1400/08/17
21:52:07
5.0 / 5
675
تگهای خبر: بسیج , جامعه , زنان , كتاب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۱
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان