پدیده ای که نباید به چالش تبدیل گردد

پدیده ای که نباید به چالش تبدیل گردد به گزارش جوان بین، قم یک روان شناس کودک و نوجوان یکی از تبعات تک فرزندی را عدم ارتباط موثر با گروه همسالان دانست و اظهار داشت: در شرایطی که کودک تنها باشد و در خانه همبازی نداشته باشد بیشتر به انجام بازی های یارانه ای که بصورت انفرادی امکان پذیر است گرایش پیدا می کند و همین مسئله علاوه کاهش حرکت های فیزیکی ترس و واهمه از حضور در گروههای اجتماعی را در کودک می افزاید پس اضطراب اجتماعی در این کودکان بیشتر خواهد شد.


یکی از مسائلی که در دهه های اخیر در خانواده ها شاهد آن هستیم تمایل به تک فرزندی است که می تواند علل مختلفی داشته باشد از مشکلات اقتصادی و تامین امکانات رفاهی تا مشکلات اجتماعی و هراس از تربیت کودکان در جمعه امروز.
خانواده ها در گذشته امکان بیشتری برای کنترل فرزندان خود داشتند اما در جامعه امروز این کنترل گری باتوجه به فضای مجازی و اینترنت برای والدین کار بسیار سختی شده است.
از طرفی گسترش تکنولوژی و فضای مجازی آگاهی کودکان و نوجوانان را در خیلی از مسائل فرهنگی، اجتماعی افزایش داده است و همین افزایش آگاهی ها، کودکان و نوجوانان را در معرض خیلی از لطمه های اجتماعی قرار می دهد.
با وجود همه مشکلاتی که امروز خانواده ها با آن مواجهند نمی توان گفت تک فرزندی راهکار بسیار مناسبی است بلکه بیشتر پاک کردن صورت مسئله بجای حل آنست بدین سبب زوجین باید به یاد داشته باشند که در مواردی خانواده های تک فرزند در رشد و بالندگی و تربیت کودکان خود موفق عمل نمی کنند پس همانطور که تربیت و رشد کودکان در خانواده های چند فرزندی با مشکلاتی مواجه می باشد این مسائل در خانواده های تک فرزندی نیز وجود دارد و چه بسا این تک فرزندی تبعات بسیاری در سطح خانواده، جامعه و فردی برای کودک به همراه دارد.
زوجین باید این نکته را مد نظر داشته باشند که می توانند با افزایش سطح آگاهی خودشان، یادگیری مهارت های زندگی و پایداری در زندگی مشترک، کمک گرفتن از مشاوران متخصص در تربیت فرزندان خود موفق باشند.
در خصوص تبعات تک فرزندی با روان شناس کودک و نوجوان به گفت و گو پرداختیم.

انزوا و افسردگی
دکتر پریسا ارجمندی روان شناس کودک و نوجوان در گفت و گو با ایسنا درباب تبعات تک فرزندی با اشاره به اینکه تک فرزندی و چند فرزندی در خانواده ها هر کدام معایب و مزایایی دارند، عنوان کرد: در دوران کرونا این مساله باتوجه به تعطیلی مدارس و قطع ارتباط فیزیکی با دوستان و همکلاسی ها بیشتر خودرا نشان داد پس در خانواده های تک فرزند کودکان بیشتر در معرض لطمه های روحی همچون انزوا و گوشه گیری، اضطراب و افسردگی قرار داشتند چونکه انجام بازی و سرگرمی کودک با خواهر یا برادر و نشاط حاصل از بازی برای او امکان پذیر نبود.



عدم رشد اجتماعی
این روان شناس کودک و نوجوان یکی از تبعات تک فرزندی را عدم ارتباط موثر با گروه همسالان دانست و اظهار داشت: در شرایطی که کودک تنها باشد و در خانه همبازی نداشته باشد بیشتر به انجام بازی های یارانه ای که بصورت انفرادی امکان پذیر است گرایش پیدا می کند و همین مسئله علاوه کاهش حرکت های فیزیکی ترس و واهمه از حضور در گروههای اجتماعی را در کودک می افزاید پس اضطراب اجتماعی در این کودکان بیشتر خواهد شد.
ارجمندی با اشاره به اینکه تک فرزندی در دهه های اخیر در خانواده ها بیشتر شده، بیان کرد: در کشور های درحال توسعه این مسئله بیشتر خودرا نشان میدهد و تبعات منفی را برای خانواده و جامعه به همراه دارد.
وی افزود: در خانواده های چند فرزندی کودکان در حین بازی و ارتباط با یکدیگر گرفتار چالش هایی می شوند که حل آنها به یادگیری و کسب مهارت های زندگی کمک می نماید اما یادگیری و ارتقای مهارت های زندگی بطور معمول در کودکان تک فرزند کمتر است چونکه شرایط ارتباط با دیگران را ندارند.

بلوغ زودرس
این روان شناس کودک و نوجوان اظهار داشت: در خانواده هایی که تک فرزندی وجود دارد و امروزه در جامعه زیادتر می بینیم بطور معمول این کودکان تک نوه نیز هستند پس کودکان در این شرایط بزرگسالان را جایگزین همسالان و خواهر و برادر می کنند و بنا بر این رفتار آنها بالغانه می شود و کودکی نمی کنند و خیلی زود به بلوغ فکری، جسمی می رسند.
ارجمندی با اشاره به اینکه بازی دنیای کودکان است، تصریح کرد: کودکان تک فرزند بطور معمول امکان تعامل و ارتباط و رقابت و حل چالش با خواهر یا برادر را ندارند و همین مورد می تواند اثرات منفی را برای رشد آنها به همراه داشته باشد و منجر به گرایش افراطی آنها به سمت بازی های یارانه ای، انیمیشن ها و فیلم ها می شود.

انتظارات و توقعات بی منطق
این روان شناس کودک و نوجوان با اشاره به اینکه کودکان تک فرزند بطور معمول توقع بالایی از والدین دارند، ابراز کرد: خانواده هایی که سبک فرزند پروری سهل گیر دارند این توقعات را دامن می زنند و زمانی که این کودکان وارد اجتماع هایی همچون مدرسه می شوند با ناکامی هایی مواجه خواهند شد که می تواند اثرات منفی را برای آنها به همراه داشته باشد چرا این باور را ندارند که کسی می تواند در مقابل آنها بایستد و حضور در مدرسه برای آنها سخت و هراس آور است.
ارجمندی در ادامه افزایش سطح انتظارات و توقعات والدین از فرزندانشان را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: آنها تلاش می کنند تمام آمال و آرزوهای دست نیافته خودرا در وجود فرزندشان تحقق بخشند و همین کمالگرایی لطمه هایی روحی زیادی را متوجه کودک می کند.
این روان شناس کودک و نوجوان در آخر با اشاره به اینکه آنچه در خانواده های تک فرزندی و حتی چند فرزندی اهمیت دارد سبک برخورد والدین است، اشاره کرد: چه بسا خانواده های تک فرزندی که بسیار آگاهانه فرزندان خودرا تربیت کردند و یا خانواده هایی که عکس این مساله هستند پس نخستین نکته این است که والدین حتما مشاوره های زوجین و مشاوره های فردی داشته باشند و آگاهی خودرا درباب فرزند پروری بالا ببرند تا این تبعات در هر شرایطی که هستند کاهش پیدا کند پس والدین باید آموزش های لازم و مهارت های ده گانه را حتما بوسیله مشاوره حرفه ای و متخصص پیگیری کنند.





منبع:

1401/08/03
08:23:07
5.0 / 5
430
تگهای خبر: آموزش , اقتصاد , اینترنت , بازی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان