رییس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی مطرح كرد

ضرورت الزامی شدن دوره طرح توانبخشی

ضرورت الزامی شدن دوره طرح توانبخشی جوان بین: جوان بین: رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، ادغام خدمات توانبخشی در نظام شبکه کشور و اختصاص پنج درصد تخت های بیمارستان های عمومی به خدمات توانبخشی را برای ارتقای این حوزه ضروری دانست.


به گزارش جوان بین به نقل از ایسنا، دکتر حمیدرضا خانکه در اجلاس روسای دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی کشور اظهار داشت: با دستور وزیر بهداشت و همکاری دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذا و گروهی از نمایندگان دستگاه های اجرائی، جلسات تدوین سند ملی توانبخشی هر دو هفته یکبار در دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی برگزار می گردد و که تا دو هفته آتی این سند آماده رونمایی می شود.
رییس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی افزود: ۱۳۶ مرکز جامع توانبخشی در کشور فعال می باشند که متاسفانه به سبب کمبود پوشش بیمه ای، نبود نظام ارجاع، منطقی نبودن تعرفه ها، این مراکز توسعه پیدا نکرده اند.
خانکه اضافه کرد: مطب ها و دفاتر خصوصی گسترش خوبی داشته اند، اما این مطب ها و دفاتر در قالب سیستم های اعتباربخشی قرار نمی گیرند و گسترش آنها نیز بواسطه ارتباط مستقیم با مردم است و مبالغی نیز که دریافت می شود در بعضی موارد، مطابق با تعرفه استاندارد نیست.
وی اظهار داشت: دلیل عدم رشد بخش دولتی در توانبخشی عدم تربیت و توزیع نیروی انسانی و نظارت کافی در این بخش بوده است. در حالی که ایران، تنها کشور منطقه است که آموزش دانشگاهی در زمینه توانبخشی دارد که امیدواریم بتوانیم از کشورهای منطقه، دانشجوی بیشتری جذب نماییم.
ضرورت الزامی شدن دوره طرح توانبخشی
وی ادامه داد: طرح حوزه توانبخشی باید همانند طرح تعهد نیروی انسانی شود تا بتوان از توان علمی و تخصصی فارغ التحصیلان علوم توانبخشی برای ارائه خدمات به نیازمندان، نهایت استفاده را ببریم.
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی افزود: بیمارستان رفیده که تحت پوشش این دانشگاه است، ۸۰ تخت دارد و شیوه نامه های بستری، سه تا ۲۱ روز و همین طور ۶۳ روز است و به سبب کمبود تخت توانبخشی در کشور، لیست انتظار و در نوبت بستری برای افراد ضایعه نخاعی، حدود شش ماه و هشت ماه است.
خانکه گفت: سنجه های اعتباربخشی در حوزه توانبخشی، ضعیف هستند و مراکز خصوصی و دولتی انگیزه ای ندارند که بخش توانبخشی خودشان را گسترش دهند. مراکز مراقبت در منزل (بالینی و توانبخشی) که می توانند بار بستری را کاهش دهند نیز تعدادشان خیلی کم است.
خدمات توانبخشی مبتنی بر اجتماع
وی ادامه داد: مراکز توانبخشی مبتنی بر اجتماع، که قبلا در کنار خانه های بهداشت بود، متاسفانه چند سالی است که از خانه های بهداشت فاصله گرفته اند. اگر بتوانیم خدمات توانبخشی مبتنی بر اجتماع را در سیستم بهداشتی کشور ادغام نماییم، مطمئنا بهره مندی جامعه از این خدمات، توسعه می یابد.
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با اعلان اینکه در زمینه آموزش باید دبیرخانه مستقلی شکل بگیرد، اظهار داشت: باید دانشکده های علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در کشور به ویژه در مناطق کمتر برخوردار راه اندازی شوند و با تضاد منافع برای تربیت نیروی متخصص حوزه توانبخشی مقابله شود.
خانکه اضافه کرد: برای ماندگاری اعضای هیات علمی حوزه توانبخشی در مناطق محروم نیز باید برنامه ریزی شود و کوریکولوم (برنامه آموزشی) رشته های پزشکی به شکلی طراحی شود که حتما واحدی برای آشنایی دانشجویان پزشکی با حوزه توانبخشی وجود داشته باشد. اضافه کردن دروس توانبخشی و تقویت رشته های بین رشته ای در توانبخشی که ۱۰۰ درصد وابسته به فناوری های توانبخشی است، نیز پیشنهاداتی است که می تواند اجرائی شود.
وی با اشاره به حمایت های سازمان بیمه سلامت کشور از خدمات توانبخشی، با پیشنهاد تعریف بسته های خدمتی در زمینه بیمه ای اظهار داشت: آمادگی کمک و همکاری دراین زمینه را داریم. امیدواریم پوشش بیمه ای به شکلی پیش رود که دانشگاه ها رغبت بیشتری برای مداخله در زمینه توانبخشی داشته باشند.
رییس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی اضافه کرد: ایجاد تولیت واحد برای حوزه توانبخشی، ادغام خدمات توانبخشی در نظام شبکه کشور، توسعه آموزش توانبخشی، افزایش مراکز تحت حاد، اختصاص پنج درصد از ۱۵۰ هزار تخت بستری در بیمارستان های عمومی کشور به خدمات توانبخشی، ایجاد بانک اطلاعات جامع برای افراد دارای معلولیت، شکل گیری ساختار نظارت، ارزشیابی و اعتباربخشی خدمات توانبخشی، تدوین سیاست های تشویقی برای متخصصان این حوزه و تولید شواهد علمی، راهکارهای تقویت این حوزه هستند.
خانکه با اشاره به لزوم توجه بیشتر به حوزه سلامت اجتماعی در سیستم سلامت کشور اظهار داشت: حجم زیادی از بار سلامت از بخش های بیرونی سیستم سلامت است، بطورمثال ما در حوادث ترافیکی اصلا نقشی نداریم، اما سالی ۴۰ هزار معلول به سیستم سلامت تحمیل می شود و سالانه ۵۰۰ هزار مراجعه به سیستم سلامت در این بخش داریم.
ضرورت ایجاد رصدخانه سلامت اجتماعی
وی ادامه داد: سیستم سلامت در آلودگی هوا نقشی ندارد، اما بیماران متاثر از آلودگی هوا، به مراکز سیستم سلامت مراجعه می کنند. بار کمبود سواد سلامت جامعه، بر دوش ماست و در حقیقت، باری که به سیستم سلامت تحمیل می شود، از جانب حوزه های اجتماعی است که انتظار می رود بتوانیم یک رصدخانه سلامت اجتماعی در کشور داشته باشیم تا این شاخص ها را رصد نماییم و بتوانیم در سیاست گذاری ها، از آنها کمک بگیریم.
بنابر اعلام وبدا، رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در همین راستا، از افتتاح دانشکده سلامت اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی آگاهی داد و اظهار داشت: این دانشکده، اولین دانشکده سلامت اجتماعی در منطقه است که در حوزه ارائه خدمات آموزشی و پژوهشی حوزه سلامت اجتماعی فعالیت خواهدنمود.




منبع:

1401/08/06
13:42:32
5.0 / 5
411
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , بیمه , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان