پشت پرده بازار آشفته محصولات سلولزی – بهداشتی

پشت پرده بازار آشفته محصولات سلولزی – بهداشتی جوان بین: بحران تولیدكننده های محصولات سلولزی – بهداشتی از ابتدای اردیبهشت آغاز شد و تا به امروز مرتب در حال دست وپنجه نرم كردن با مشكلات هستیم.



به گزارش جوان بین به نقل از ایسنا، روزنامه شهروند نوشت: «خبرها پشت سر هم آمد، بالا رفتن نرخ ارز، گرانی ها، مشكل بیماران در تهیه بعضی داروها، كمبود شیر خشك و پوشك بچه. ماجرا به اینجا كه رسید، مبحث كمی بغرنج تر شد. دیگر همین مردم عادی كه شاید هیچ وقت نه دلاری بخرند و نه یورویی و نه حتی از شهرشان خارج شوند، نگران شدند. تصاویری كه هفته گذشته منتشر گردید نشان می داد جمعیت به سمت فروشگاه ها رفته و جعبه جعبه نوار بهداشتی، پوشك بچه و پوشك بزرگسال می خرند. خبری كه رئیس اتحادیه خرازی ها درباره تعطیلی ۱۰ كارخانه تولید پوشك داد هم به تمام این نگرانی ها دامن زد. در اوج این خبرهای ناامید كننده، انباری كشف شد كه پوشك بچه احتكار می كرد و همین موضوع، مردم را به تكاپو انداخت.

ساسان عظیمی، مدیر اجرایی شركت زرین رویاست؛ شركتی كه محصولات سلولزی – بهداشتی (مای بیبی، مای لیدی و ایزی لایف) یعنی همان پوشك بچه، نوار بهداشتی زنان و پوشك بزرگسال تولید می كند. او از زیر و بم آن چه این روزها بر تولید، عرضه و فروش این محصولات در كشور می گذرد، با خبر است و در گفت وگو با «شهروند» از پشت پرده های این بازار آشفته می گوید. او جزئیات انبار پوشك بچه و تعطیلی چند كارخانه تولید این محصول را هم تشریح می كند و از مشكلات تولید و دسترسی نداشتن به مواد اولیه می گوید.

چه اتفاقی افتاده؟ همه جا صحبت از كمبود پوشك بچه و نوار بهداشتی زنان و نگرانی از تمام شدن این كالاهاست. حتی تصاویری انتشار یافته است كه نشان داده است مردم به فروشگاه ها رفته و این كالاها را جعبه ای می خرند، چون می ترسند تمام شود.

ببینید بخشنامه ای آمده بود كه در بند ۵ آن مقرر شده تمام كالاهایی كه مشمول ارز بانكی شده اند، باید بیایند و اختلاف قیمت را تا سقف نرخ ارز ثانویه پرداخت كنند یا متعهد به پرداخت شوند تا كالایشان از گمرك ترخیص شود. این فرآیندی بود كه در ماه گذشته منجر گردید تا ۲۰ روز فعالیت گمرك متوقف شود. همین هم شد تا كالاهای خریداری شده حتی روی كامیون رفته و حقوق و عوارض پرداخت شده از پشت در گمرك برگردانده شوند، یعنی در این اوضاع ما بعنوان وارد كننده مواد اولیه دوباره هزینه انبارداری، هزینه بارگیری و حمل مجدد و... را پرداخت كردیم. بار را از روی تریلی و كامیون پایین آوردیم و منتظر ترخیص كالاها در نوبت های طولانی شدیم. همین هم شد تا این مشكلات در فرآیند خرید، فرستادن حواله، هزینه ها، تسهیلات بانكی، نقدینگی و... تولید شود.

یعنی چه گمرك تعطیل بود؟

گمرك تعطیل نبود به كالاها اجازه ترخیص داده نمی شد؛ چون كه كالاها تعیین وضع نشده بودند. حالا در این شرایط ما هم بدون مواد اولیه مانده بودیم و نمی توانستیم تولید نماییم. در این میان ثبت سفارش یكی از مواد اولیه ما را كه خیلی هم مهم می باشد و مشمول تعرفه ۴۰ درصدی ورود می گردد و خلاف ارزش واقعی اش ارزش دستوری ۴ دلار دارد را هم مشروط كرده بودند و اجازه نمی دادند ما ثبت سفارش نماییم. ما بارها از وزارت بهداشت خواهش كردیم كه ثبت سفارش را باز كنند تا فاجعه ای رخ ندهد و هزاران نیروی كار ما بیكار نشوند و... اما ببینید كه این بی توجهی ها و این تصمیم هایی كه به درستی صورت نگرفت، منجر به ناكامی در تولید شد. زمانی كه تولید نتواند در ظرفیت های مقرر وارد بازار شود، عرضه كالا دچار وقفه می گردد. این مورد موجودیت كالا در بازار را تحت تأثیر قرار می دهد. از آن طرف هم افزایش قیمت بوجود آمده كه آن هم به علت بالا رفتن هزینه های تولید است.

یعنی بالا رفتن قیمت ارتباطی به كاهش موجودی این كالاها در بازار ندارد؟

خیر؛ ما در ۶ ماه گذشته نزدیك به ۴۰ درصد افزایش قیمت روی دو ماده اولیه داشتیم كه یكی خمیر سلولزی و دیگری هم پودر جاذب است كه اینها بالای ۵۰ درصد از وزن پوشك را تشكیل می دهند. این افزایش هم جهانی است. از آن طرف هم معطلی ۶۰ روزه در پرداخت حواله به فروشنده نه تنها اعتبار ما در بازار را خراب كرد بلكه سبب شد كه ما بدون مواد اولیه بمانیم.

البته همان گونه كه خودتان هم اشاره كردید، بخشی از این فرآیند به سیاست های دولت برمی گردد.

بله؛ در همین زمینه هم ما روز گذشته جلسه ای در دفتر معاون وزیر صمت (صنعت، معدن و تجارت) داشتیم كه قول داد تا تمام مشكلات و معضلاتی كه در این زمینه وجود دارد، برطرف شود و ما بتوانیم در شرایط بهتر تولید انجام دهیم.

در حال حاضر مهمترین مشكل تولید كننده ها در فرآیند تولید چیست؟

قوانین دست وپا گیر، كمبود نقدینگی، انجام مراحل بانكی با تأخیر زیاد. از آن طرف هم مشكل گمرك را داریم كه اگر آنها كمك كنند و بوروكراسی ترخیص كالا را برای تولیدكنندگان كوتاه كنند، مشكل ما هم حل می گردد.

چند وقت است كه تولیدكننده های محصولات سلولزی – بهداشتی با مشكل مواجه شده اند؟

می توانیم بگوییم بحران ما از ابتدای اردیبهشت آغاز شد و تا به امروز مرتب در حال دست وپنجه نرم كردن با مشكلات هستیم.

این اتفاقات تولیدكننده ها را برای ورشكستگی نگران نكرده است؟

بله؛ همه این اتفاقات سبب نگرانی است؛ چون كه ظرفیت های بوجود آمده برای میزان تولید مشخصی است، وقتی به یك باره سرمایه در گردش به بیش از دو برابر می رسد، طبیعتا تولید كننده دچار نگرانی می شود، وقتی حركت و فروش كالا نتواند نظم سابق را داشته باشد، تولید كننده نمی تواند مبالغ حاصل از فروش را دوباره به كار بگیرد. الان آثار روانی یوروی ۱۷ هزار تومانی بازار را تحت تأثیر قرار داده است.

برای واردات مواد اولیه پوشك بچه و نوار بهداشتی و... ارز دولتی در نظر گرفته نشده است؟

خیر ارزی كه به ما تعلق می گیرد، ارز ثانویه است. تا همین دو هفته پیش، بانك مركزی از هر گونه معامله ارزی تا تصمیم نهایی گروه های كالایی، خودداری می كرد. الان ما باید از محل خریدها و هزینه های جدید تولید و فروش را انجام دهیم.

یعنی مشكلی كه حالا در بازار عرضه این محصولات تولید شده، به علت تأخیر در روند رسیدن مواد اولیه است؟

بله، كمبود به علت كندی ترخیص مواد اولیه و افزایش قیمت به علت بالا رفتن هزینه ها رخ داده است. چرخه ای كه در روند عادی ۵۰ تا ۶۰ درصد زمان كمتری به خود اختصاص می داد، الان آن قدر طولانی شده كه در امر تولید وقفه بوجود آمده است. افزایش تحریم ها، مشكلات ناشی از نداشتن امكان دسترسی به سیستم های بانكی جهانی، احتیاط فراوان فروشنده ها، مشروط كردن نحوه فروش به زمان های محدود و... ازجمله مهمترین دلایل اتفاقات اخیر در تولید و عرضه این محصولات است.

در ایران امكان تولید مواد اولیه این محصولات وجود ندارد؟

خیر، متاسفانه ما خمیر سلولزی را به علت نبود منابع سلولزی و شرایط اكولوژی كشور نداریم. پودر جاذب هم یك پلیمر اكرلیك است كه آن هم در كشور ما تولید نمی گردد.

حالا شرایط چطور است؟

الان داریم تلاش می نماییم تا بتوانیم با عددهای درست و برنامه ریزی دقیق و با امیدواری به حل مشكل، بخشی از معضل بازار را حل نماییم. مردم بدانند كه نیاز بازار از نظر تولیدات سلولزی پوشش داده می شود و بخشی از این ظرفیت های تولیدی، برای نیاز بازار كافی است اما متاسفانه این نگرانی و تشویش هایی كه در مردم تولید می شود، سبب می گردد تا مردم بیش از مصارف مقرر و بیش از نیازشان خرید كنند و خریدها را برای آینده نگه دارند. همین سبب می گردد تا دسترسی بقیه محدود شود.

اوایل شهریور امسال بود كه سخنگوی سازمان غذا و دارو گفته بود كه تولید نوار بهداشتی و پوشك بچه در كشور ما به گونه ای است كه نباید دچار كمبود شویم.

بله، درست هم گفته اند. بر مبنای قاعده كلی و ظرفیت های ایجادشده، نباید مشكلی به وجود آید اما در روند دسترسی به مواد اولیه با مشكل مواجه شده ایم، شما خودتان ببینید كه ما در جامعه ای زندگی می نماییم كه تاثیرات اتفاقات اخیر روی همه چیز تأثیر گذاشته است، اما امكان دارد بعضی از كالاها در سبد ضروریات خانواده ها باشد كه ملموس تر می گردد.

درست است اما درست در زمانی كه حرف از كمبود پوشك و نوار بهداشتی می شود، خبرهایی هم منتشر می گردد كه حكایت از احتكار این كالاها دارد. چقدر این اتفاق منجر به آشفتگی در بازار شده؟

خبرها و تصاویری كه انتشار یافت، مربوط به احتكار پوشك بچه وارداتی از آمریكا با برند پمپرز بود كه در سال ۹۵ معادل بیش از ۴۰ میلیون دلار، ارز كشور برای آن صرف شد و به مدت دو سال در انبار، احتكار شد. تولید این پوشك مربوط به سال ۲۰۱۶ بود و دو سال از زمان تولیدش می گذشت.

هفته گذشته تصاویری انتشار یافته كه نشان داده است مردم نوار بهداشتی و پوشك را جعبه ای می خرند. این نشان از نگرانی آنها از نبود این محصولات دارد؟

بله، بنابراین باید سیستم های كنترلی و نظارتی در امر فروش در فروشگاه های زنجیره ای وجود داشته باشد تا تعداد مشخصی از این كالا به هر نفر فروخته شود. نباید این اجازه داده شود كه كسی بیش از حد نیاز خرید و خرید سایرین را محدود كند.

به نظر شما نگرانی مردم منطقی است؟

اصلا. متاسفانه به علت وقفه در تولید و افزایش قیمت، مردم تصور كردند كه اگر تعداد بیشتری از این محصولات را بخرند، از نظر اقتصادی به نفعشان است اما این كار در بازار عرضه و دسترسی عموم مردم، اختلال بوجود می آورد. تصور من این است كه در كوتاه مدت و زمانی كه وضع ارز به ثبات رسید، این مسائل هم از بین می رود. امیدوارم ما هم در انجام مراحل ترخیص و پرداخت وجه به فروشندگان خارجی دچار گرفتاری و وقفه نشویم.

یعنی الان با توضیحات شما نگرانی برای تهیه پوشك و نوار بهداشتی نداشته باشند؟

نه اصلا. روند عرضه این محصولات، عادی است، خواهشمندم كه مردم با عجله خریدهای بالای مصرفشان را انجام ندهند تا تشویشی از بابت احساس كمبود در بازار تولید نشود. ما مشغول عرضه كالا در بازار هستیم و هر چه تولید می نماییم را عرضه می نماییم تا در تمام استان ها پخش شود. مردم نگران نباشند.

الان چقدر افزایش قیمت در این محصولات داشته ایم؟

كمی بیشتر از دو برابر.

پیش از این هم با چنین مشكلی مواجه شده بودیم؟

بله، آن زمان هم مردم خریدهای زیادی كردند، وقتی تولید عادی شد، فروش ما دچار مشكل شد، چون مردم برای مدت زمان زیادی خریدهایشان را كرده بودند.

چندی پیش رئیس اتحادیه خرازی ها، اطلاع داد كه حدود ۱۰ كارخانه تولید پوشك یا تعطیل شده اند یا در حال تعطیلی هستند، این مورد چقدر درست است؟

بله كاملا درست است. این كارخانه ها در طول سال های گذشته دچار این اتفاق شده اند، دلیل آن هم واردات بی رویه است. بعضی از شركت های بین المللی در ایران سرمایه گذاری كردند و سهم زیادی در بازار ایران را در اختیار داشتند. متاسفانه همین اتفاق منجر به خروج تولیدكننده های بومی و در نهایت تعطیلی بخشی از كارخانه ها شد.»




1397/06/16
00:46:49
5.0 / 5
4861
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۲
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان