روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان

افزایش ۸۶ درصدی معاینات همسرآزاری روانی

افزایش ۸۶ درصدی معاینات همسرآزاری روانی به گزارش جوان بین مطابق با آمار انتشار یافته از جانب مرکز آمار ایران، طی چهار سال گذشته همواره بالغ بر ۹۴ درصد معاینات در ارتباط با مدعیان «همسرآزاری جسمی» پزشکی قانونی معطوف به زنان بوده و از طرفی در ارتباط با مدعیان همسرآزاری روانی هم این آمار در همین بازه زمانی یعنی طی چهار سال گذشته، بین ۵۵ تا ۹۰ درصد برای زنان در نوسان بوده و حتی در مقاطعی نظیر سال قبل به ۹۴ درصد هم رسیده است.


به گزارش جوان بین به نقل از ایسنا، آمار انتشار یافته از جانب مرکز آمار ایران نشان داده است که حدود ۹۶ درصد از مجموع ۸۰ هزار و ۱۸۷ مورد معاینه در ارتباط با مدعیان «همسر آزاری جسمی» پزشکی قانونی پارسال (۹۹) معطوف به زنان بوده است.
از طرفی طی سال قبل از مجموع ۱۸۲ مورد معاینه در ارتباط با مدعیان «همسرآزاری روانی» پزشکی قانونی تنها ۱۰ مورد معاینه در ارتباط با مردان بوده و د رواقع سهم زنان از این معاینات پارسال ۹۴ درصد بوده است.


آمارهای بهار ۱۴۰۰ و معاینه ۲۰ هزار و ۷۳۵ مدعی همسرآزاری

رشد ۷ درصدی معاینات همسرآزاری جسمی و ۸۶ درصدی معاینات همسرآزاری روانی

مطابق با آمار مذکور، در بهار سالجاری هم مجموعا ۲۰ هزار و ۷۳۵ مورد معاینه مدعیان همسر آزاری جسمی در پزشکی قانونی انجام شده است که از این تعداد ۶۹۹ مورد برای مردان و ۲۰ هزار و ۳۶ مورد برای زنان بوده است.
همینطور از میان ۵۶ مورد معاینه مدعیان همسرآزاری روانی در بهار ۱۴۰۰ هم ۱۴ مورد برای مردان و ۴۲ مورد برای زنان انجام شده است.
در واقع معاینات در ارتباط با مدعیان همسرآزاری جسمی در بهار سال جاری به نسبت بهار سال قبل با رشد هفت درصدی و معاینات در ارتباط با مدعیان همسرآزاری روانی هم در همین بازه زمانی و در قیاس با بهار ۹۹ با رشد ۸۶ درصدی مواجه بوده است.


زنان صدرنشین این معاینات

همینطور در بهار سال جاری ۹۶ درصد از معاینات مدعیان همسر آزاری جسمی و ۷۵ درصد از معاینات مدعیان همسر آزاری روانی معطوف به زنان می شود.


روند افزایشی معاینات مدعیان همسرآزاری روانی

موارد معاینه در ارتباط با زنان مدعی همسرآزاری جسمانی نشان داده است که باآنکه طی سال های ۹۶ تا ۹۸ روندی افزایشی داشته اما این آمار در سال ۹۹ با کاهش پنج درصدی در قیاس با سال قبل خود مواجه بوده است. در مقابل هم آمار در ارتباط با معاینات زنان مدعی همسرآزاری روانی گرچه در سال ۹۷ با کاهشی نسبت به سال پیش خود مواجه گردید اما طی دو سال گذشته روند افزایشی داشته است.
از طرفی آمار سال های ۹۶ تا ۹۹ هم نشان داده است همواره سهم موارد معاینه مدعیان همسرآزاری روانی و جسمانی زنان بیشتر از مردان بوده است.


باآنکه به قول کارشناسان، مواجه شدن با انگ اجتماعی و سایر تحقیرهای در ارتباط با مردانگی می تواند همچون دلایلی باشد که مردان باوجود تجربه خشونت خانگی در مقابل آن سکوت کرده و آنرا به جایی گزارش ندهند، اما باز هم نمی توان خشونتی را که در چارچوب های متعدد با ایجاد سقف های شیشه ای در امور اجتماعی و اقتصادی و غیره زنان تلاش در محدود کردن آنها دارد و گاها طی یک سال و نیم اخیر با پاندمی کووید ۱۹ هم بیشتر شده را نادیده گرفت.


صحبت از منع خشونت ضد زنان به معنای تایید یا نادیده گرفتن خشونت ضد مردان نیست
دکتر ندا حاجی وثوق، فعال حوزه زنان و دبیر کمیته زنان و صلح انجمن علمی مطالعات صلح ایران همزمان با روز جهانی مبارزه با خشونت ضد زنان با اشاره به اینکه صحبت از منع خشونت ضد زنان به منظور تایید یا نادیده گرفتن خشونت ضد مردان نیست، به ایسنا اظهار داشت: خشونت رتبه های مختلفی دارد و خشونت ضد زنان به مراتب بیشتر و بارز تر است. در واقع دامنه و شعاع خشونت ضد زنان همه افراد جامعه را درگیر می کند چونکه زنان به واسطه مسئولیت هایشان نقش پرورش دهندگی دارند و خشونتی که دامن گیر زنان شود بطور قطع دامن گیر تمام افراد جامعه هم خواهد شد.
حاجی وثوق با تایید این مورد که گاها سیستم آموزشی و نظام فرهنگی ما نوعی خشونت را به پسران و مردان تحمیل می کند، افزود: قبول دارم در بعضی موارد نوعی خشونت پدرسالارانه به صورت آگاهانه یا ناآگاهانه دامن گیر پسران و مردان ما هم می شود اما به واقع آنجایی که قانون تفسیر مردسالارانه پیدا می کند، بعضی از مشاغل خاص مردان می شود، سقف شیشه ای جامعه رشد اجتماعی و اقتصادی زنان را محدود می کند، نظام فرهنگی ما بار مسئولیت های مضاعف را بر دوش زنان می اندازد و آمار هم این موارد را تاییدمی کند، نمی توان اظهار داشت که آمار خشونت ضد زنان برابر با خشونت ضد مردان است.

پاندمی کرونا و افزایش نابرابری های جنسیتی در جهان
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه شعار سال جاری روز جهانی مبارزه با خشونت ضد زنان "جهان را نارنجی نماییم، خشونت ضد زنان را الان متوقف کنیم" است، اضافه کرد: طبق گزارش UN Women (نهاد سازمان ملل متحد برای برابری جنسیتی و قدرت بخشیدن به زنان) پاندمی کووید ۱۹ بار سنگینی را به زنان تحمیل کرده و در این ایام نابرابری های جنسیتی در جهان رو به افزایش رفته است. به صورتی که بر طبق این گزارش در روزهای پاندمی کووید ۱۹ در ۱۳ کشور بررسی شده، نزدیک به یک زن از سه زن محدودیت های بیشتری را نسبت به گذشته تجربه کرده است. در واقع به نظر می آید این نام گذاری برای سوق دادن توجه بیشتر از پیش کشورهای دنیا به کارزار« ۱۶ روز نارنجی» است.
به قول این فعال حوزه زنان، هر ساله بازه ۱۶ روزه ای از ۲۵ نوامبر تا ۱۰ دسامبر که روز جهانی حقوق بشر است، به نام «۱۶ روز نارنجی» در نظر گرفته می شود تا کشورها بتوانند برنامه های استراتژیک خویش را در حوزه منع خشونت ضد زنان و بهتر کردن زندگی زنان پیگیری کنند، چونکه خشونت ضد زنان و دختران از رایج ترین موارد نقض حقوق بشر در جهان و از اهمیت ویژه ای برای نهادهای بین المللی برخوردار می باشد.
دبیر کمیته زنان و صلح انجمن علمی مطالعات صلح ایران اعتقاد دارد که شعار سال جاری روز جهانی مبارزه با خشونت ضد زنان این پیام را به کشورها می دهد که با عنایت به خشونت هایی شامل خشونت خانگی، از دست دادن شغل، افزایش وظایف و مسئولیت ها و... که در روزهای پاندمی کووید ۱۹ ضد زنان اعمال شد باید هرچه سریع تر سیاست ها و راهکارهایی را برای محافظت از زنان اعمال کنند.

درنگ در مبارزه با خشونت ضد زنان جایز نیست
او همینطور خاطرنشان کرد که در واقع این که در شعار سال جاری گفته می شود «خشونت ضد زنان را الان متوقف کنیم» یعنی درنگ در این حوزه جایز نیست و هر چه سریع تر باید در این راستا اقداماتی صورت گیرد.
این فعال حوزه زنان اعتقاد دارد که فلسفه این نام گذاری ها به شکلی یادآور تاریخ و مسیری است که انسانها برای منع خشونت ضد زنان پیموده اند و از این جهت برای تلاش بیشتر در جهت منع خشونت ضد زنان موثر است.
به قول این مدرس دانشگاه، طبق آمار رسمی عرضه شده از جانب سازمان ملل، ۳۵ درصد از زنان جهان در طول عمر خود تحت خشونت قرار گرفته و بر مبنای آمار سازمان بهداشت جهانی هم در هر ۱۸ ثانیه یک زن مورد آزار قرار می گیرد و ازاین رو به نظر می آید همچنان باید در جهت مقابله با خشونت ضد زنان کوشش کرد چونکه باآنکه سطح فهم و درک مردمان جهان نسبت به مذموم دانستن خشونت ضد زنان ارتقا پیدا کرده است اما هنوز این فهم و درک به سر حد کمال نرسیده است و همچنان بشر باید راه طولانی بپیماید تا به نهایت انسانیت خود برسد.
حاجی وثوق با اشاره به اینکه خشونت ضد زنان به این معنا است که آن خشونت اعمال شده ریشه در نابرابری های جنسیتی داشته باشد، تصریح کرد: این نابرابری ها در ساختار قدرت، فرهنگ، اجتماع و قانون زنان و دختران را در معرض انواع خشونت قرار می دهد که نتیجه آن صدمه های فیزیکی، جنسی، روحی و جسمی به زنان و دختران است. باید توجه داشته باشیم که مصادیق خشونت ضد زنان در جوامع مختلف متفاوت می باشد و کشورهای مختلف به تناسب توسعه یافتگی خود اشکال مختلفی از این خشونت را تجربه می کنند.

زنان نخستین صدمه دیدگان تلاطم مشاغل در پاندمی کرونا
این مدرس دانشگاه پاندمی کووید ۱۹ را در افزایش آمار خشونت خانگی موثر دانست و خاطرنشان کرد: با شروع پاندمی و آغاز محدودیت ها خیلی از مشاغل متلاطم شدند و زنان نخستین گروهی بودند که از این امر صدمه دیدند چونکه طبق آمارها، سهم زنان از بیکار شدن و یا پاره وقت شدن بیشتر از مردان است و در این شرایط زیست اقتصادی و اجتماعی زنان محدود شده و در اثر یک ارتباط تعاملی نانوشته میان جامعه، دولت و خانواده ابعاد پدرسالارانه فرهنگ باردیگر بازتولید می شود چونکه این گونه وابستگی مالی زن و کنترل زیست مادی او از جانب مردان زندگی اش گاها منجر به خشونت اقتصادی و ضعف اعتماد به نفس او شده که خود مشکلات روحی و روانی را برای زن به ارمغان می آورد.
او همینطور این را هم اظهار داشت که شرایط قرنطینه و افزایش بار مسئولیت زنان در خانواده علاوه بر مشکلات جسمی و روحی و صدمه پذیر شدن زنان، سبب افزایش درگیری های لفظی و فیزیکی میان زنان و مردان هم شده است.

دَمِ تازه فرهنگ مردسالارانه در پاندمی کووید ۱۹
حاجی وثوق بررسی خشونت ضد زنان در دوران پاندمی کووید ۱۹ را تک علتی ندانست و خاطرنشان کرد: از بقایای فرهنگ پدرسالارانه که در روزهای پاندمی کووید ۱۹ دَمی تازه گرفت تا اقتصادهای شکست خورده که زنان نخستین قربانیان آن بودند و نظام آموزشی که بخش اعظم مسئولیت خویش را بر دوش مادران گذاشت و حتی وظایف مراقبتی زیاد زنان همه و همه زنجیره وار به یک خروجی واحد یعنی افزیش خشونت خانگی ضد زنان منجر گردید.
این فعال حوزه زنان، افزود: هم چنان آمار خشونت ضد زنان در سرتاسر جهان بالا است و این مبین آن است که نباید هنوز دست از تلاش برداشت و همچون این تلاشها نام گذاری چینن روزهایی و در کنار آن انجام فعالیت برای وا داشتن اعضا جامعه به تفکر در مورد منع خشونت ضد زنان است.
دبیر کمیته زنان و صلح انجمن علمی مطالعات صلح ایران در بخش دیگر سخنان خود درباره وضعیت ایران در مورد برابری جنسیتی و منع خشونت ضد زنان اظهار داشت: میتوان ادعا کرد که ما جزء ۱۰ کشور خطرناک برای زیست زنان نیستیم اما شکاف عمیقی با کشورهای حوزه اسکاندیناوی داریم که برای پر کردن این شکاف باید برنامه ه های بلند مدتی داشته باشیم. از طرفی برای رفع این شرایط باید تمام اجزا جامعه به صورت یکپارچه تابع یک برنامه جامع و هماهنگ باشند تا در دراز مدت بتوان به نتیجه قابل قبول و مطلوبی رسید.
حاجی وثوق همینطور اعتقاد دارد که رفع خشونت ضد زنان در ایران نیازمند ملزوماتی است که برآوردن آنها محل مناقشه است و احتیاج به تلاش و پشتکار دغدغه مندان این حوزه و افزایش آگاهی دارد.
وی با اشاره به اینکه به نظر می آید اصلاح ساختار حقوقی و افزایش مجازات عاملان خشونت ضد زنان و تقویت ضمانت اجرای این مجازات ها همراه با تفسیر واقع بینانه از ادبیات دینی در بازه زمانی، می تواند منجر به اصلاح فرهنگ جامعه در زمینه مقابله با خشونت ضد زنان شود، اضافه کرد: در کنار این اصلاحات بی گمان توانمند سازی و شبکه سازی زنان هم بسیار مهم می باشد.



1400/09/04
20:23:38
5.0 / 5
812
تگهای خبر: آموزش , اقتصاد , بهداشت , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان