مسوول دفتر نمایندگی رهبری در دانشگاه كاشان:

احتیاج به نهج البلاغه در برهه کنونی بیشتر از هر زمانی لزوم دارد

احتیاج به نهج البلاغه در برهه کنونی بیشتر از هر زمانی لزوم دارد به گزارش جوان بین مسئول دفتر نمایندگی رهبری در دانشگاه کاشان با تبیین لزوم احتیاج به نهج البلاغه در برهه کنونی بیشتر از هر زمان دیگر اظهار داشت: حالا انسان با تاکید بر علم خود می تواند نیازهایش را رفع کند، ازاین رو توجه به نهج البلاغه نباید بگونه ای باشد که یک متن دینی با قدمت ۱۴ قرن مشاهده می شود.


حجت الاسلام جواد خسروی روز جمعه در گفتگو با ایرنا اضافه کرد: شخصیت حضرت امیرالمومنین (ع) بعد از رسول گرامی اسلام (ص) بی نظیر و نهج البلاغه بگونه ای است که انسان ها به اندازه ظرفیت شان می توانند از آن استفاده کنند؛ هر مقدار علم و عقل بشر رشد کند، میزان بهره گیری استفاده از آن بیشتر می شود.


وی خاطرنشان کرد: نگاه به نهج البلاغه باید به نحوی باشد که این کتاب یک نیاز ضروری برای انسان هاست، با عنایت به این که در عصر معاصر به شدت نیازمندیم که به نیازهای درونی انسان ها پاسخ داده شود، یکی از آن نیازهای درونی حس آرامش است که انسان زیر نظر یک مربی قرار گیرد، ازاین رو باید به بحث نهج البلاغه خوانی توجه خاصی داده شود.
مدرس حوزه و دانشگاه عنوان کرد: افزون بر شخصیت امام علی (ع)، در نامه هایی که آن حضرت نوشته اند مخاطب آن نامه ها هم بسیار اهمیت دارند که آن مخاطب در چه جایگاه و رتبه ای قرار دارد؟ برای مثال یک بار به محمد حنفیه نامه می نویسند، یک مرتبه به کارگزاران، فرماندهان و یک مرتبه هم به معاویه و تمامی این نامه ها و مخاطبان باید مورد توجه باشد.
وی خاطرنشان کرد: باید تلاش شود تا یکسری پنجره های جدید فکری و اعتقادی را در مقابل خودمان باز نماییم، چون که انسان یکسری کدهایی را از نهج البلاغه دریافت می کند که سبب باز شدن مشاعر روحی و معنوی انسان می شود تا بتواند در راه رشد و تعالی گام بردارد.
حجت الاسلام خسروی ضمن اشاره به نامه ۳۱ نهج البلاغه، اظهار داشت: حضرت امیرالمومنین (ع) این نامه را هنگام بازگشت از صفین به فرزندشان امام حسن مجتبی (ع) می نویسند که یکی از نامه های طولانی با بخش های مختلف این کتاب گرانسنگ و پرارزش است.
به گفته وی، در اولین بخش این نامه امام علی (ع) در ارتباط با انسان و حادثه های روزگار صحبت می کنند، یکی از اشتباه های رایج حتی بین روحانیان و مذهبیان این است که مستقیم از مسایل دینی و مذهبی شروع می کنند، در حالیکه این مورد یکی از بدترین راه های ورود به مسایل دینی است.
وی افزود: اگر مقرر است فردی در حوزه اعتقادها و بحث های نظری کار کند ابتدا باید انسان شناسی داشته باشد، چون انسان یک حقیقتی است که باید ابعاد وجودی آن شناخته شود و این روش بهتر جواب می دهد، بنابراین آن حضرت در این نامه ابتدا از انسان و حادثه های روزگار صحبت می کنند.
مسوول دفتر نمایندگی رهبری در دانشگاه کاشان اظهار داشت: امام علی (ع) در فرازهایی از نهج البلاغه درحال بیان احوالات انسان و روزگار هستند و یک نوع ترسیمی از نوع نگرش انسان به خودش و حوادث است که خداوند متعال یک سری سنت هایی دارد که این سنت ها حتی برای اولیا و انبیاء و امامان غیرقابل تجدید نظر است.
وی اضافه کرد: برای مثال این که مردم و حتی انبیاء می میرند، در روایت وجود دارد که یک سری چیزها جبری و غیرقابل تغییر است مثل تولد و مرگ انسان که نمی تواند در آن اثرگذار باشد البته در باب مرگ مباحثی مثل اجل معلق و اجل حتمی وجود دارد، مانند این که چه چیزهایی مرگ را به تاخیر می اندازد اما در کل این مسایل جبری اتس و انسان نمی تواند بگوید من نمی توانم به دنیا بیایم یا نمی خواهم بمیرم و خیلی مسایل دیگر که در روایت ها آمده است.
وی با طرح این پرسش که نگرش انسان باید چگونه باشد؟ اضافه کرد: نگرشی که در نهج البلاغه و قرآن بیان شده و انسان باید به آن برسد نگاه توحیدی است یعنی انسان به نقطه ای برسد که همه عالم را زیر نظر خداوند متعال ببیند و نوع زندگی انسان بگونه ای باشد که خداوند را مربی خودش ببیند.
حجت الاسلام خسروی ضمن اشاره به چند نمونه از کدهای نهج البلاغه عنوان کرد: اولین کد این که خداوند متعال از زمان خلقت آدم ابوالبشر تا روز قیامت خدا خداست یعنی چه؟ یعنی در نماز می گوییم مالک یوم الدین یعنی خدا مالک روز قیامت است. یعنی خدا مالک غیر آن نیست؟ چرا اما تجلی مالکیت خدا در روز قیامت بیشتر است.
وی افزود: حالا خیلی از مومنان خداوند را نیمه قبول دارند یعنی گاهی در واقع به تجلی خدا پی می برد و گاهی هم آنرا به صورت کلی از یاد می برد، ازاین رو یکی از دستاوردهای انسان در این نوع نگرش درک خداوندی خدا در عالم است که خدای سابق و خدای لاحق هیچ تفاوتی ندارند و خدا همیشه در عالم خدایی می کند.
مدرس حوزه و دانشگاه اظهار داشت: کد دوم بحث سنت های الهی است که حضرت برای امام حسن مجتبی (ع) بیان می کنند؛ این که آرامش را در آن دنیا قرار دادیم در حالیکه مردم در این دنیا به دنبال آن هستند اما این به آن معنا نیست که هیچ آرامشی در این دنیا وجود ندارد، چونکه در قرآن آمده است افرادی که به مرتبه ایمان می رسند در همین دنیا هم حزن و غمی دلشان را نمی گیرد.
"همچنین آمده که مومن یک لحظه هم ناراحت نمی گردد چون که راضی به مقدرات الهی است. اما حضرت در مقام بیان این نکته هستند که ما در چه جهانی درحال زندگی هستیم."
به گفته وی، حضرت با کتابت این نامه می خواهند بگویند تو داری در جایی زندگی می کنی که اگر نسبت به آن آگاهی داشته باشی زندگی بهتری خواهی داشت، حالا اگر قرار باشد ما به یک گردش برویم پیش از حرکت راهنمای گردشگری درباره مکان مورد نظر توضیحاتی می دهد و خطرها و خصوصیت های آنرا شرح می دهد، برای مثال چه لوازمی برای سفر برداریم یا چه لباسی برای پوشش و غیره، به این علت که وقتی فضا برای درست تبیین شد میتوان بهتر با محیط سازگاری داشته باشیم.
حجت الاسلام خسروی خاطرنشان کرد: همین ناسازگاری با محیط از مشکل های خیلی از مردم است، یک نفر امکان دارد ۱۰ سال در محیطی کار کند یا با همسری زندگی کند اما هنوز سازگاری با آن محیط و زندگی پیدا نکرده باشد به این علت که قبل از ورود به آن تصویری از آینده خودش ترسیم نکرده است.
"از این رو حضرت حالا در مقام بیان این هستند که یک تصویری داشته باشند از زندگی دنیا و فایده آن این است که گاهی از اوقات همانگونه که در قرآن بیان شده یک میلی برای انسان بسیار بزرگ جلوه می کند به صورتی که انسان گمان می کند لذتی بالاتر از آن وجود ندارد و دنیا هم به همین شکل است."
وی افزود: البته هدف از طرح مباحث زهد و تقوا این است که انسان به اوج لذت ها برسد، یعنی خدا برای بدحال کردن ما چیزی را در دنیا حرام نکرده است، البته اگر کسی موحدانه زندگی کند به این دید می رسد که می گوید: در بلا هم می کشم لذات او *** مات اویم مات اویم مات او
به گفته وی، امام حسین (ع) در گودی قتلگاه و لحظه شهادت، راوی نقل می کند نورانیت و آرامش خویش را حفظ نموده بودند. امام صادق (ع) فرمودند چرا سوره جدم حسین را نمی خواند؟ پرسیدند چه سوره ای است؟ ایشان فرمودند سوره فجر یا ایتهاالنفس المطمئنه ارجعی الی ربک راضیه مرضیه یعنی اگر کسی موحدانه زندگی کند یکی از فایده های آن طمانینه و آرامش قلبی است و در هیچ شرایط و گرفتاری انسان به هم نمی ریزد و مباحث دینی در مقام این است که انسان از زندگی دنیا لذت ببرد.
وی افزود: برای مثال زندگی شهید چمران موحدانه و مومنانه بود که وقتی در آمریکا حضور دارد از اوج تدین لذت می برد و آن موقع هم که در جنوب لبنان و در یتیم خانه زندگی می کند لذت می برد و زمانی که در ایران نماینده امام (ره) است لذت می برد.
مدرس حوزه و دانشگاه اظهار داشت: امام علی (ع) در نامه نامه ۳۱ نهج البلاغه دنیا را به تصویر می کشند تا بگویند زندگی دنیا با رنج آمیخته شده است و قرآن هم آمده است: لقد خلقناالانسان فی کبد انسان را در رنج خلق کردیم یعنی انسان از لحظه تولد، دندان در آوردن و همانگونه تا پیری که همه آن برای انسان سختی است اما این سختی ها برای این است که انسان پرورش یابد، مانند فولادی که هر چقدر ضربه می خورد براق تر و مستحکم تر می شود.
وی اضافه کرد: در تعبیر زیبایی درباره مومن در روایت ها «المومن کالجبل الراسخ» یعنی مومن مانند کوه استوار است؛ وقتی باد می وزد، گرد و غبار از دور کوه پاک و کوه شفاف و زیبا دیده می شود، مومن هم پس از طوفان باید شخصیتش بهتر دیده شود. بدانیم که فلسفه زندگی انسان پرورش یافتن است و خدا به واسطه قرآن و خاندان (علیهم السلام) انسان را به رشد و تکامل می رساند.
به گفته وی، حضرت امیرالمومنین (ع) در ادامه نامه درصدد بیان این است که انسان به هر آنچه می خواهد در دنیا نمی رسد حتی اگر خواسته هایش معنوی باشد از مرحوم شاه آبادی استاد امام راحل نقل شده روزی ایشان بسیار ناراحت بودند از ایشان جویا شدند که دلیل آن چیست، ایشان فرمودند من می خواستم تمام مردم جهان را با نشان دادن زیبایی های اسلام مسلمان کنم که نشد. حضرت در ادامه اشاره می کنند که دنیا جایگاه هلاکت است، سرانجام با وجود حادثه ها و بیماری ها انسان نابود و به هلاکت می رسد و حضرت می خواهند یک دید واقع بینانه از دنیا به انسان ارائه دهند.
شهرستان کاشان از ۲۱ مهر ۱۳۹۹ به مدت ۲ سال بعنوان اولین پایتخت نهج البلاغه کشور نام گذاری شده است.
افزون بر ۵۰ نفر حافظ نهج البلاغه، یک هزار و ۲۰۰ نفر حافظ بخش هایی از این کتاب ارزشمند، ۲۰۰ نفر حافظ کل قرآن مجید و ۱۵ نفر حافظ کل صحیفه سجادیه در شهرستان کاشان آموزش دیده اند.


منبع:

1401/02/09
12:27:46
5.0 / 5
553
تگهای خبر: آموزش , دانشگاه , سفر , كتاب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۵
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان