یک دهه حضور سینمای ایران در جشنواره ونیز از عیاری تا سیدی

یک دهه حضور سینمای ایران در جشنواره ونیز از عیاری تا سیدی به گزارش جوان بین، جشنواره فیلم ونیز (Venice International Film Festival) که قدیمی ترین جشنواره فیلم در جهان به حساب می آید، در طول یک دهه گذشته، شاهد حضور چشم گیر فیلمسازان ایرانی بوده است؛ از کیانوش عیاری با پیشینه فیلمسازی از دهه ۵۰ تا هومن سیدی کارگردانی که دهه ۹۰ آغاز فعالیت او در این حوزه بوده است.


به گزارش جوان بین به نقل از خبرگزاری ایرنا، جشنواره فیلم ونیز که یکی از بزرگ ترین جشنواره های سینمایی در جهان است، اولین بار در سال ۱۹۳۲ میلادی برگزار شد و در کنار جشنواره هایی چون کن و برلین بعنوان مهم ترین رخدادهای سینمایی اروپا و جهان مطرح است؛ با اینکه این جشنواره در طول سالهای جنگ دوم جهانی برگزار نمی شد و در بعضی سال ها، بخش مسابقه آن فعال نبوده است.
جایزه اصلی جشنواره فیلم ونیز، شیر طلایی نام دارد. همینطور در این جشنواره، جایزه ای به نام جایزه انسانیت وجود دارد که مبلغ آن ۵۰ هزار دلار است و به سینماگران و بازیگرانی اهدا می شود که خویش را وقف فعالیتهای انسان دوستانه می کنند. در این رویداد بین المللی، همینطور جایزه جام روباه به بهترین بازیگران زن و مرد اهدا می شود.
از سال ۲۰۰۲ به بعد جایزه سان مارکو برای بهترین فیلم بخش ضدجریان اختصاص داده شد. جشنواره ونیز، شامل طیف وسیعی برنامه های جداگانه همچون نمایشگاه بین المللی هنر هم می شود؛ جشنواره بین المللی موسیقی معاصر ونیز، جشنواره بین المللی تئاتر ونیز، نمایشگاه بین المللی معماری ونیز، جشنواره بین المللی رقص معاصر ونیز و جشنواره بین المللی کودکان و نوجوانان کارناوال ونیز به صورت جداگانه زیر نظر مجموعه جشنواره های ونیز است.
در طول یک دهه گذشته، صنعت فیلمسازی ایران توانسته با عرضه آثار خود حضور قابل ملاحظه ای در کنار تولیدات فیلمسازان مطرح جهان داشته باشد.
بررسی یک دهه حضور فیلمسازان ایرانی در جشنواره ونیز
در شصت ونهمین جشنواره فیلم ونیز (۲۹ اوت تا ۸ سپتامبر ۲۰۱۲) کیانوش عیاری، رامین بحرانی و امیر نادری حضور داشتند.
فیلم سینمایی خانه پدری ساخته عیاری، تنها فیلم ایرانی بود که در این دوره، در بخش جنبی افق ها پذیرفته شد؛ بخشی که امیر نادری سینماگر سرشناس ایرانی در آن بعنوان داور حضور داشت.
این فیلم که در سال ۱۳۸۹ ساخته شد با بازی مهدی هاشمی، شهاب حسینی، نازنین فراهانی و مهران رجبی فیلمی اپیزودیک است که مشکلات زنان در جامعه ایران در هفتاد سال گذشته منتهی به سال ساخت اثر را به تصویر کشیده است.
در این دوره، رامین بحرانی فیلمساز ایرانی مقیم آمریکا هم با فیلم به هر قیمت نامزد دریافت شیر طلایی ونیز شد.
هفتادمین دوره جشنواره فیلم ونیز (۲۸ اوت تا ۷ سپتامبر ۲۰۱۳) در حالی برگزار شد که صنعت فیلمسازی ایران تنها با یک اثر در این رویداد حضور داشت؛ ماهی و گربه فیلم شهرام مکری با بازی بابک کریمی و سعید ابراهیمی فر در بخش افق ها به نمایش درآمد. او جایزه هیات داوران را برای نوآوری و خلاقیت دریافت می کند. در این دوره، گلشیفته فراهانی هم در بین اعضای هیات داوری بخش افق ها حضور داشت.


در هفتادویکمین جشنواره فیلم ونیز (۲۷ اوت تا ۶ سپتامبر ۲۰۱۴) جایزه بهترین فیلمنامه در بخش مسابقه رسمی به فیلم بلند قصه ها اثر رخشان بنی اعتماد رسید. رامین بحرانی بار دیگر در این دوره با فیلم ۹۹ خانه، دو جایزه کلیسای جهانی و ویتوریوونتو را دریافت کرد.
هفتادودومین جشنواره فیلم ونیز (دوم تا دوازدهم سپتامبر ۲۰۱۵) هم شاهد حضور وحید جلیلوند با فیلم بلند چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت در بخش افق ها بود. این اثر، جایزه فیپرشی را بعنوان بهترین فیلم بخش افق ها و هفته منتقدین و جایزه اینتر فیلم را از آن خود کرد. محسن مخملباف هم که در دوره قبلی و در بخش آثار مشترک فیلمسازان خارجی و ایرانی به همراه بهمن قبادی، امیر نادری و علی عسگری حضور داشت، در این دوره توانست اولین جایزه روبربرسون را به خود اختصاص دهد.
در هفتادوسومین دوره برگزاری جشنواره فیلم ونیز که به عباس کیارستمی تقدیم شد، آنا لیلی امانپور فیلمسازی ایرانی الاصل آمریکایی که فیلم قبلی او با عنوان دختری که تنها در شب به سمت خانه قدم می زد مورد توجه رسانه های آمریکایی قرار گرفته بود، این دفعه دسته بد که در رابطه با یک خون آشام در شهری ایرانی در زمان و مکانی نامعلوم بود، با بازی جیم کری و کیانو ریوز را در بخش مسابقه به نمایش درآورد.
در هفتادوچهارمین جشنواره فیلم ونیز (۳۰ اوت تا ۹ سپتامبر ۲۰۱۶) هم وحید جلیلوند جایزه بهترین کارگردانی و نوید محمدزاده جایزه بهترین بازیگری را برای فیلم بدون تاریخ، بدون امضا از بخش افق های جشنواره ونیز کسب کردند.
در این دوره، رخشان بنی اعتماد در هیات داوران جشنواره در بخش افق ها حضور داشت و در این بخش فیلم ناپدید شدن کار مشترک ایران و قطر به کارگردانی علی عسگری به نمایش درآمد.
در هفتادوپنجمین دوره جشنواره بین المللی فیلم ونیز (۲۹ اوت تا ۸ سپتامبر ۲۰۱۸) در بخش رویدادهای ویژه، سوی دیگر باد محصول مشترک ایران، ایالات متحده و فرانسه به کارگردانی اورسن ولز و همچنان که می مردم به کارگردانی مصطفی سیاری در بخش افق ها انتخاب شدند.
همچنین پاگرد در بخش فیلمهای کوتاه به کارگردانی محسن بنی هاشمی و در بخش فیلمهای کلاسیک مرمت شده، اثر خشت و آینه (۱۹۶۴) به کارگردانی ابراهیم گلستان به نمایش درآمد.
در هفتادوششمین دوره جشنواره بین المللی فیلم ونیز ( ۲۸ اوت تا ۷ سپتامبر ۲۰۱۹)، تپه های مارلیک در بخش فیلمهای کلاسیک مرمت شده به کارگردانی گلستان و خانه سیاه است (۱۹۶۲) اثر مرحومه فروغ فرخزاد انتخاب و نمایش داده شد.
هفتادوهفتمین دوره جشنواره ونیز (۲ تا ۱۲ سپتامبر ۲۰۲۰) در بخش اصلی، فیلم خورشید اثر مجید مجیدی انتخاب و روح الله زمانی بازیگر این فیلم، جایزه بهترین بازیگر جوان را از آن خود کرد.
برای این دوره، احمد بهرامی که بیشتر برای بازی در فیلم‎ هایی همچون تخته سیاه و تونل شناخته شده بود، با کارگردانی دشت خاموش در این دوره شرکت کرد. در دومین تجربه کارگردانی بهرامی که داستان چند کارگر کوره آجرپزی با زندگی در شرایط دشوار را روایت می کند، علی باقری، فرخ نعمتی و مهدیه نساج ایفای نقش می کنند. این فیلم در بخش افق ها بعنوان بهترین فیلم انتخاب گردید.
در جشنواره ۷۷ ونیز، جنایت بی دقت به کارگردانی شهرام مکری هم نمایش داده شد.


در هفتادوهشتمین دوره جشنواره بین المللی فیلم ونیز هم، زالاوا تنها فیلم ایرانی جشنواره، توانست جایزه بزرگ و همینطور جایزه منتقدان بین المللی را به دست بیاورد. زالاوا، اولین فیلم ارسلان امیری بعنوان کارگردان بوده و نوید پورفرج، پوریا رحیمی سام، و هدی زین العابدین از بازیگران این فیلم هستند.
اکنون در هفتادونهمین دوره برگزاری جشنواره فیلم ونیز که نودمین سالگرد خویش را جشن می گیرد، فیلم جنگ جهانی سوم ساخته هومن سیدی به عنوان یکی از فیلمهای بخش رقابتی افق ها معرفی شده که برای اولین بار در سطح جهانی در این بخش نمایش داده می شود.
همچنین فیلم بی رویا ساخته آرین وزیر دفتری به تهیه کنندگی هومن سیدی که پیش تر در جشنواره فیلم فجر از آن رونمایی شده بود، در بخش افق ها حضور خواهد داشت.
وحید جلیلوند نیز با فیلم شب، داخلی، دیوار با نام خارجی پشت دیوار با بازی نوید محمدزاده در نقش یک نابینا، تنها نماینده رسمی سینمای ایران در بخش رقابتی این دوره از جشنواره فیلم ونیز به حساب می آید.
فیلم ورود خرس ممنوع ساخته جعفر پناهی هم دیگر فیلم ایرانی حاضر در بخش رقابتی جشنواره ونیز است که تعداد فیلمهای ایرانی در این رویداد مهم سینمایی را به ۴ فیلم می رساند.
در ترکیب هیات داوران این دوره از جشنواره، لیلا حاتمی به چشم می خورد.
هفتادونهمین جشنواره فیلم ونیز، از ۳۱ اوت تا ۱۰ سپتامبر برگزار می گردد.
جشنواره ونیز در هفتادونهمین دوره خود، چهره های سرشناسی را به خود می بیند که سبب شده تا قدیمی ترین جشنواره سینمایی جهان، درصدد پس گرفتن موقعیت و تاثیرگذاری خود از کن باشد.
در سال هایی که عموم جشنواره های سینمایی جهان، با معضل نبود ستارگان و کمبود فیلمهای مهم روبرو هستند، حالا ونیز ۲۰۲۲، با ترکیب خیره کننده خود، درصدد پس گرفتن کرسی خود از کن و تاثیرگذاری بیشتر در فصل جوایز است. نگاهی که نمود آن در همین دوره آشکار شده و باید منتظر پس لرزه های آن در فصل جوایز بود.
برای اولین بار در جشنواره فیلم ونیز، آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار، به صورت رسمی در دوره آتی این رویداد جهانی حضور خواهد داشت.

1401/06/12
18:28:38
5.0 / 5
469
تگهای خبر: بازی , بحران , جامعه , جوان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۲
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان