‎تولید انرژی از امواج دریا، ضرورتی كه در ایران به آن توجه نمی شود!

‎تولید انرژی از امواج دریا، ضرورتی كه در ایران به آن توجه نمی شود! جوان بین ‎تولید انرژی از امواج دریا، ضرورتی كه در ایران به آن توجه نمی شود!


ظرفیت های طبیعی ایران برای بهره گیری از امواج دریای خلیج فارس، عمان و خزر و تولید انرژی از آن به منظور حفظ سلامت محیط زیست و كاهش مصرف سوخت های فسیلی و در نهایت صرفه جویی های اقتصادی، از آنچنان اهمیتی برخوردار می باشد كه دولت باید سرمایه گذاری در این بخش را در اولویت های مهم خود قرار دهد. در این دهه از قرن بیست و یكم تقاضا برای انرژی به طور چشم گیری در حال افرایش است، بطوری كه انتظار می رود تقاضا برای انرژی تاسال 2040 به میزان 35 درصد افزایش یابد و باتوجه به اینكه سوخت های فسیلی الودگی های زیست محیطی جبران ناپذیری بجای می گذارند، نگاه ها به سیاست های حمایتی و پیشگامانه دولت ها و شركت های بزرگ انرژی به منابع بی انتها انرژی های تجدیدپذیری مانند: خورشید، باد، زمین گرمایی، بیومس و انرژی بی انتها امواج اقیانوس ها و دریا ها است. یكی از این منابع بی انتها انرژی موج حاصل از ورزش باد در اقیانوس ها و دریاها است.
مقدار انرژی امواج به اندازه ایی عظیم است كه مقدار ان برای تهیه الكتریسیته تنها برای كشورهای اسپانیا فرانسه ایتالیا و یونان از دریای مدیترانه 30 گیگا وات تخمین زده می گردد. اتحادیه اروپا نیز بر مبنای برنامه های مصوب، در كوشش برای رسیدن به تولید 20 درصدی انرژی های پاك در سال 2020 است. این امر سبب شده است كه نیمی از شركت های تولید كننده مبدل های تبدیل انرژی موج به الكتریسیته در اروپا مشغول به كار باشند.
این در شرایطی است كه كشور ما به علت موقعیت خاص جغرافیایی سواحل دریای خزر و سواحل خلیج همیشگی فارس و دریای عمان، توانایی برداشت مقدار قابل توجهی از انرژی موج برای خودكفایی درتولید برق و كاهش سهم ایران در دنیا از الودگی های زیست محیطی دارد. لازم به ذكر است در این مورد تحقیقاتی توسط محققین داخلی و خارجی انجام شده كه زمینه ساز خیز ایران در این زمینه خواهد بود.
محققان برای دستیابی به نقطه مناسب برای نصب دستگاه مبدل امواج باید از اطلاعات گستره ایی همچون ارتفاع امواج، دوره زمانی امواج، عمق اب، فاصله محل تا ساحل و خصوصیات فیزیكی و شیمیایی اب برخوردار باشند.
با در نظر گرفتن این اطلاعات و استفاده از نرم افزار های شبیه ساز محل مناسب برای نصب دستگاه و تعداد و مقدار برق تولیدی و فاكتورهای مهمی همچون هزینه خرید و نگهداری دستگاه محاسبه می گردد.
این مبدل ها را كه با نام مبدل ها انرژی موج ( Wave Energy Converter ) می شناسیم در اندازه های مختلف و خروجی های متفاوت باتوجه به مقدار پارامترهایی كه در بالا ذكر شد، ساخته می گردد.
این مبدل ها با عنایت به عمق آب و فاصله تا خط ساحلی به سه دسته، ساحلی. نزدیك به ساحل و دور از ساحل در فاصله زیاد طبقه بندی می شوند.
كشورمان ایران با عنایت به اینكه در معرض جبهه های هوایی متفاوتی است، توانایی تولید موج را در سواحل شمالی و جنوبی دارد.
هر یك از این مناطق دارای خصوصیات متفاوتی است كه در ابتدا نیازمند تهیه یك اطلس كامل در این زمینه است.
این اطلس نه تنها سبب یكپارچگی اطلاعات می شود، بلكه سبب جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی هم خواهد شد.
خوشبختانه در سالهای اخیرسازمان انرژی های تجدید پذیر ایران این اطلس را برای انرژی خورشیدی و باد تهیه نموده است و قوانین و چشم اندازه هایی برای سرمایه گذاران وشركت های داخلی و خارجی وضع كرده است اما متاسفانه در زمینه انرژی های حاصل از موج هیچ گامی برداشته نشده و این انرژی و تنها در محافل دانشگاهی شناخته شده است.
خوشبختانه عمق اب در دریای خزر و خلیج فارس و دریای عمان بسمت در قسمت كشورمان به طور قابل توجهی نصبت به دیگر همسایگان بیشتر است و این امر فاكتور مهمی برای تشكیل امواج مناسب و استفاده از آن است كه دیگر كشورهای منطقه از ان برخوردار نیستند.
مناطقی همچون چابهار در استان سیستان و بلوچستان دارای پتانسیل مناسبی با در نظر گرفتن مقدار ماهیانه و سالیانه ان برای نصب این مبدل ها است كه می تواند مقدار قابل توجهی از برق این استان را با احداث یك نیروگاه موجی آبی برآورده كند.
باتوجه به اینكه اغلب نیروگاههای تولید برق در كشورمان با استفاده از سوخت های فسیلی تغذیه می شوند تولید برق با استفاده از انرژی های تجدید پذیر سهم به سزایی در كاهش الودگی های زیست محیطی خواهد داشت و در دراز مدت بر افزایش توان ایران در كنترل و تغییر مقدار عرضه نفت خام و گاز به بازار جهانی دارد.
به طور حتم بهره گیری از انرژی حاصل از امواج، علاوه بر منافع اقتصادی، سبب مستحكم تر شدن جایگاه كشورمان در مسایل انرژی و زیست محیطی در قرن حاضر می گردد و نباید زمان و فرصت برای بكارگیری این تكنولوژی را از دست داد. *دانشجوی دكتری انرژی و محیط زیست دانشگاه ساپینزا رم

1396/11/30
13:59:03
5.0 / 5
5194
تگهای خبر: اقتصاد , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان